Sender mat, skolemateriell og tepper til Vest-Sahara

Publisert

Foreningen venner av det sahrawiske folket  – La Asociación Amigos del Pueblo Saharaui – i Marina Baixa, med sete i Altea, har send en forsendelse med seks tonn mat, hundre esker med skolemateriell og et tusen tepper til flyktningleirene i Vest Sahara.

Foreningen venner av det sahrawiske folket  – La Asociación Amigos del Pueblo Saharaui – i Marina Baixa, med sete i Altea, har send en forsendelse med seks tonn mat, hundre esker med skolemateriell og et tusen tepper til flyktningleirene i Vest Sahara.

Vest Sahara, eller Den sahrawiske arabiske demokratiske republikk, er en tidligere spansk koloni, under navnet Spansk Sahara, beliggende mellom Marokko i nord, Mauritania i sør og øst og Atlanterhavet i vest.

Store deler av territoriet har vært okkupert av Marokko siden Spanias tilbaketrekning i 1975. Både Marokko og frigjøringsbevegelsen Polisario, som tidligere kjempet mot den spanske okkupasjonen, gjør krav på området. Svært mange av innbyggerne har, på grunn av stadige uroligheter, flyktet til Algerie.

I 1991 ble det inngått en fredsavtale mellom Marokko og Polisario, og fredsbevarende styrker fra FN ble sendt til landet for å ivareta freden og sikre en folkeavstemming, hvor folket skulle få avgjøre om de ønsket selvstendighet eller innlemmelse i Marokko, som skulle gjennomføres i 1992.

FNs innsats har imidlertid, som så mange ganger før, vært mislykket. Nesten 20 år etter at de kom for å sikre freden, har det skjedd svært lite. Sett bort fra at det har blitt bygd en del fem stjernes hoteller for å huse FN folkene.

Store deler av befolkningen bor fortsatt under svært kummerlige forhold i flyktningleire. Og det er ingenting som tyder på at man er nærmere en folkeavstemming nå, enn det man var i 1991.

Vest Sahara består for det aller meste av ørkenområder, men landet er svært rikt på naturressurser, blant annet i form av en av verdens største fiskeforekomster. Dessuten antas det at det finnes store mengder gass- og oljereserver i havbunnen utenfor kysten av Vest Sahara.

Spania har i de senere år engasjert seg sterkt i det sahrawiske folkets skjebne. La Asociación Amigos del Pueblo Saharaui er en nasjonal organisasjon som kontinuerlig sender hjelp. Den delen av befolkningen som bor i flyktningleire i Algerie er totalt avhengig av internasjonal bistand, da områdene leirene befinner seg i er udyrkbare.  
 

 

Norsk Helsebedrift søker helsesekretærer på hel-, og deltid!

Jobb fra hjemmekontor i Spania! Bor du i Alicante området, gjerne Torrevieja og ønsker å jobbe fra Spania fra hjemmekontor mot norske pasienter via nett på telefon og data, er...

Selge spaniaboligen din UTEN å reise til Spania?

Hele pakken hos LNDINBOLIG En del av våre kunder som vil selge boligen sin hverken kan eller ønsker å reise til Spania for å avvikle eierforholdet.Det kan være, tidsklemme, arveoppgjør,...

Relevante nyheter