– Selve evakueringen foregikk i praksis uten dramatikk

Publisert

Lørdag ettermiddag ble 19 pleietrengende pasienter evakuert fra Betanien i Alfaz del Pi. Ferden gikk først til Hotell Kaktus, og deretter videre til Reuma Sol. Allerede tidlig søndag ettermiddag var imidlertid pasientene tilbake ved sykehjemmet, og mandag formiddag var alt tilbake til det normale ved institusjonen som har driftsavtale med Bergen Kommune.

Direktøren ved Betanien, Marit Møller Wolfe, har orientert Spaniaposten om hendelsesforløpet.

Lørdag ettermiddag ble 19 pleietrengende pasienter evakuert fra Betanien i Alfaz del Pi. Ferden gikk først til Hotell Kaktus, og deretter videre til Reuma Sol. Allerede tidlig søndag ettermiddag var imidlertid pasientene tilbake ved sykehjemmet, og mandag formiddag var alt tilbake til det normale ved institusjonen som har driftsavtale med Bergen Kommune.

Direktøren ved Betanien, Marit Møller Wolfe, har orientert Spaniaposten om hendelsesforløpet.

– Jeg var hjemme den dagen, og fikk telefon fra vakthavende sykepleier, Monica Rød, ved tolvtiden på formiddagen. Hun var rolig og avbalansert, og ville i første omgang bare orientere meg om situasjonen. Etter hvert kom det flere telefoner, og på et tidspunkt fikk jeg beskjed om at brannen var kommet over veien fra La Nucia. Da ble vi enige om å gjøre klar til evakuering. De fleste pasientene hvilte middagslur på det tidspunktet, så vi fikk vekket alle, og på kort tid var både personell og pasienter stilt opp på utsiden av bygget. Like etterpå fikk vi beskjed av Policia Local om å sette i gang evakueringen, forklarer Marit Møller Wolfe.

Innarbeidet handlingsplan
De ansatte ved Betanien dro fordel av å ha en klar og tydelig handlingsplan for brann og andre typer katastrofer som kan inntreffe. Møller Wolfe er overbevist om at dette bidro til å lette evakueringen av pasientene.

– Vi er underlagt en beredskapsgruppe for norske institusjoner her på Costa Blanca. Dette opplegget styres av konsulatet i Benidorm. Dessuten hadde vi akkurat hatt de ansatte på kurs hvor de ble drillet i å takle denne typen situasjoner, så selve evakueringen foregikk i praksis helt uten dramatikk.

Til å begynne med fikk ledelsen ved Betanien beskjed om at de sannsynligvis kunne vende tilbake samme kveld. Derfor valgte de å ta pasientene med seg til Hotell Kaktus i Albir.

– Vi valgte Hotell Kaktus fordi vi visste at der kunne vi få både mat, drikke og tilgang til telefon. I tillegg fikk vi samlet alle under samme tak. Fristen for å vende tilbake til Betanien var satt til kl. 21.00. Etter det måtte vi sette i gang trinn to av beredskapsplanen. Jeg begynte å varsle de pårørende, mens konsulen ringte rundt for finne innlosjering til oss. Reuma Sol sa umiddelbart ja til å ta oss i mot, og stilte opp med egen minibuss for å bistå transporten av pasientene, forteller Møller Wolfe.

Ikke strøm
Den eneste bakdelen var at Reuma Sol var uten strøm. Det løste de ansatte ved Betanien ved å hente lommelykter. Det ble også innkalt ekstrapersonell. Istedenfor to nattevakter som er vanlig, var fem Betanienansatte, inkludert direktøren selv, på jobb denne natten. Det ble også satt ut et par vakter oppe ved sykehjemmet for å passe på at ingen uvedkommende skulle utnytte seg av situasjonen.

– Vi har ikke pasienter med Alzheimer eller demens, derfor er alle mottakelige for informasjon. Noen var naturlig nok litt engstelige, og noen klaget over at de frøs mens de ventet på transport. Noe urolighet vil det alltid bli i en slik situasjon. Men i ettertid må jeg si at det gikk temmelig prikkfritt. Vi hadde møte med pasientene hvor vi analyserte situasjonen og ga ris og ros på mandag, og tilbakemeldingene var bare bra. Selv kan jeg ikke annet enn å rose både de ansatte og pasientene, for ikke å glemme de lokale kreftene. Vi fikk all den hjelpen vi trengte fra rådhusets representanter, og ikke minst fra politiet. Politimesteren var selv til stede under evakueringen, sier Marit Møller Wolfe, som aldri har vært oppe i en lignende situasjon.

– Vi har hatt både praktiske og teoretiske øvelser, men jeg har aldri vært med på en reel evakuering. Det er selvsagt betryggende å se at ting fungerer som det skal.

Fornøyde pasienter    
Pasientene ved Betanien hadde også sitt å si om det inntrufne, da Spaniaposten var innom på mandag ettermiddag.  

– Det var ganske tragisk til å begynne med, vi visste jo ikke hvor alvorlig det var. Jeg var i begynnelsen bekymret for at Betanien skulle brenne ned. Da vi kom til Hotel Kaktus roet imidlertid alt seg. Der fikk vi servert en god middag, før vi ble fraktet videre til Reuma Sol. Der var det som kjent ikke strøm, men det gikk veldig fint. Jeg har bare positivt å si om måten situasjonen ble taklet på. Alle var normale og rolige, og vi hadde det utrolig fint sammen. Jeg sov akkurat som vanlig den natten, forteller Rolf Solberg, som til sammen har over 40 måneders fartstid som pasient ved Betanien.

Snart 90 år gamle John Skoglund var også blant de evakuerte. Han er langtidspasient ved Betanien, og skal være der resten av sin levetid.

– Det hadde en katastrofeplan, det var helt tydelig. Alt gikk veldig bra. Reuma Sol var uten strøm og alle rommene var ikke tilpasset våre behov, det kunne by på litt problemer for noen, men ikke noe alvorlig. Selv sov jeg i stolen min.

– Måltidet på Hotell Kaktus var rene festmiddagen, det var dekket til langbord og stemningen var svært høy. Oppfølgingen fra pleierne var fantastisk hele veien. Så alt gikk veldig greit. Men det er selvsagt godt å være tilbake igjen, Borte bra, men hjemme best, slik er det bare. Generelt har vi det så mye bedre her i Spania enn det vi ville hatt det hjemme i Norge. Årsaken til det er klimaet. Planlegger man noe her, vet man at det kan gjennomføres.

Omsorgen her på Betanien er likeledes utmerket, betjeningen er helt fabelaktig. Så dette er ikke noe å være redd for, sier John Skoglund.  

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter