Polop-drapet: Syv personer tiltalt

Publisert

Etter ni år avsluttes omsider etterforskningen av drapet på tidligere ordfører i Polop, Alejandro Ponsoda (Partido Popular). Dommeren i saken har festet lit til bevisene som er lagt frem av aktoratet og opprettholder tiltalen mot den avdøde ordførerens partikollega Juan Cano og seks andre personer. Cano tok over ordførervervet etter at Ponsoda ble drept i 2007. To år senere ble han arrestert og fengslet for drapet sammen med en forretningsmann, to klubbeiere i Finestrat og tre antatte leiemordere. De syv slapp ut mot kausjon i 2010.

Anklagen mot Juan Cano (PP) og de seks andre tiltalte i saken er basert på vitenforklaringen til en tidligere dørvakt ved Club Mesalina, et bordell i Finestrat der drapet på Ponsoda skal ha blitt avtalt.

De tiltaltes forsvarere har hele tiden sådd tvil om vitnets troverdighet, en person som har fått nytt navn og i dag lever på skjult adresse i en annen provins.

Vitnet har tidligere forklart at han selv ble spurt om han ville påta seg jobben med å likvidere Ponsoda. Han skal imidlertid ha avvist tilbudet og henvist Cano til to andre personer, de to som i dag står tiltalt for å ha utført drapet sammen med en tredje person.

Dommer ved distriktsdomstolen i Villajoyosa har tross forsvarernes gjentatte innsigelser valgt å tro på forklaringen. I følge rettsdokumenter som avisen Información har fått tilgang til opprettholdes tiltalen mot samtlige av de syv som har vært under mistanke. Dato for rettssaken vil bli fastsatt i nær fremtid.

 

Sakens bakgrunn

Ordfører Alejandro Ponsoda Bou ble skutt utenfor sitt hjem i Xirles om kvelden den 19. oktober 2007. Drapet bar preg av å være en ren likvidering med en rekke skudd avfyrt mot kroppen og hodet. Han levde i flere dager etter skuddene, men døde til slutt på sykehuset i Alicante den 27. oktober.

Juan Cano (PP) ble i 2009 arrestert og tiltalt for drapet, sammen med en forretningsmann, to personer fra Club Mesalina i Finestrat og tre antatte leiemordere. Cano var på det tidspunktet ordfører i Polop, en posisjon han tok over etter drapet på Ponsoda. Etter press fra eget parti skal han ha sagt fra seg ordførerjobben fra fengselet.

Den tidligere PP-politikeren slapp ut mot kausjon på 20.000 euro i 2010. Han hadde da sittet åtte måneder i varetekt. Også de seks andre tiltalte i saken slapp ut mot mindre kausjonsbeløp.

Aktoratets advokat har ment at Ponsoda ble drept fordi han motsatte seg Canos planer om å åpne for flere utbyggingsprosjekter i Polop. I følge advokaten drev Cano en lukrativ bigeskjeft med ulovlig innkreving av kommisjon fra utbyggere i kommunen, en type korrupsjon den beryktede politikeren flere ganger er blitt anmeldt for. I sin uttalelse beskrev statsadvokaten Cano som en kjent og fryktet kriminell i Polop.

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter