«Planta de L’Arbret» – Kirkeplassen får sitt tre

Publisert

Torsdag 23. juni bør man få med seg «plantingen av treet» på kirkeplassen i Altea. Markeringen er en viktig del av Sankthans feiringen i Altea og plantingen av treet markerer at sommersesongen har begynt. Samme dagen er det duket for prosesjon i gamlebyen.

Tradisjonen har pågått i Altea siden 1800-tallet.

Det hele begynner normalt med Algar elven hvor man skal kappe et tre som senere skal opp til gamlebyen. Tradisjonen har dessverre tømt Algar området for de store treene, så kan får nå trær levert med lastebil fra landsbyer lengre opp i fjellene. Lokale helter og innvandrere begynner så turen inn mot sentrum fulgt av musikk fra fløyten “xirmita” og perkusjon med “tabalet”.

«Spain is different»

Det skal stoppes ofte på veien så deltakerne kan få tatt seg en god slurk vin. Tradisjonen er at man kaster vin eller vann fra balkongene. Etter hvert som promillenivået øker riner deltakerne, som i hovedsak er ungemenn, av seg skjortene helt eller delvis. Disse henges på treet som pynt.

Stopp for påfyll av vin er mange og ofte, så det hele tar flere timer. Når man til slutt har kommet seg opp til kirkeplassen forankres treet midt på kirkeplassen hvor det blir stående hele sommeren. Har kan menn vise sin manndom med å klatre opp i stammen, en tradisjon som har før til en del ulykker opp igjennom årene. Men det forhindrer ikke en god fiesta.

På kvelden er det en prosesjon som går rundt gamlebyen før den ender opp ved kirken på kirkeplassen.

Flere ganger hver sommer

To bydeler i Altea har sin egen “Arbret”: Arbret de San Roque som feires første lørdag i August, San Luis feirer sitt “tre” normalt siste søndag i august.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter