Pionerprosjekt på havbunnen på Costa Blanca

Publisert

Havforskere fra Fundación Oceanogràfic i Valencia er i gang med et pionerprosjekt for innsamling av data på havbunnen ved Xàbia nord på Costa Blanca. I løpet av de to neste årene skal det biologiske mangfoldet i havet kartlegges, tolkes og videreformidles gjennom utstillinger, dokumentarer og undervisning i skolen. Det vil også bli laget en rapport til bruk for fremtidig miljøforvaltning hos andre kommuner langs kysten, regionale og nasjonale myndigheter.

Målet med det nye prosjektet i Xàbia er å øke folks kunnskap om en del av kulturarven som ikke er så synlig for folk flest, men som anses som ikke desto mindre viktig. Havbunnen utgjør vekstgrunnlaget for plantelivet i havet og mangfoldet av forskjellige sjødyr og fiskearter, en del av miljøet forskerne er opptatt av å bevare.

Les også: Lanserer plan for bærekraftig fiske

Prosjektet skal gjennomføres i løpet av to år. Arbeidet med å ta prøver av havbunenn og samle inn informasjonen startet i mars i år med 35 målestasjoner i havet fra Cabo de Sant Antoni til stranden El Portet de Moraria. Av disse skal 15 stasjoner være valgt ut for nærmere undersøkelser og avfotografering.

En fyldig rapport vil bli levert til slutt. Noe av intensjonen med prosjektet er at informasjonen om havmiljøet skal brukes av lokale, regionale og nasjonale myndigheter som grunnlag for fremtidig miljøforvaltning.

Også formidlingen til en større offentlighet regnes som viktig, i det folks bevissthet om temaet vil være en viktig faktor når politiske beslutninger skal tas.

Prosjektet ledes av Fundación Oceanogràfic i Valencia og skjer i samarbeid med Xàbia kommune og regionale myndigheter i Valencia (Agencia Valenciana de Turismo, AVT).

Les også: Ti år som beskyttet naturpark 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter

Nyttig å vite: