Pensjonert Formel 1-sjåfør skal få britene til å kjøre penere på el-scooter

Publisert

Det er ikke uvanlig å se dem på en el-scrooter, et personlig mobilitetskjøretøy (PMV) som gjør det enklere for både eldre og ikke fult så eldre å komme seg til stranda og baren på hjørnet. Men hvor godt kjører besøkende til Storbritannia disse elektriske sparkesyklene?

Det ser ut til at de ikke er de beste sjåførene, og derfor har en turoperatør satt søkelyset på dette aspektet for å lansere en kampanje for å øke bevisstheten om reglene som brukerne må overholde når de kjører i gatene og på promenadene i kommunen. Og det har de gjort ved hjelp av en Formel 1-legende: den britiske føreren Johnny Herbert.

Rådhuset i Benidorm tok for mange år siden grep for å forsøke å begrense turistenes misbruk av disse kjøretøyene. Det ble vedtatt en kommunal forskrift om mobilitet, som blant annet slår fast at utleie av disse selvgående rullestolene er begrenset til personer med anerkjente bevegelsesproblemer, med funksjonshemninger eller som er over 55 år gamle. I tillegg er det generelt forbudt å kjøre disse kjøretøyene på fortau, med unntak av personer med nedsatt bevegelighet eller funksjonsmangfold, som kan gjøre det med en maksimal hastighet på 4 kilometer i timen, tilsvarende hastigheten til fotgjengere. Blant reglene er en maksimal hastighet på 20 kilometer i timen.

Og selv om reglene er veldig klare, kan man se folk i byen som ikke overholder regelverket. Faktisk har turoperatøren bak initiativet, “On the beach”, en statistikk fra sin egen undersøkelse: “80 % av britene mener at disse ‘scooterne’ er farlige å kjøre” i hendene på andre briter som ferierer i Benidorm. Selskapet slår fast at britene “offisielt har tildelt seg selv tittelen som de verste sjåførene… av el-stoler”. Som et morsomt eksempel peker de på at “flere gjerder og palmer har blitt skadet i prosessen”.

Med alle disse dataene på bordet, og med britene som de turistene som leier flest slike kjøretøy, “trekker” kampanjen på kjøreerfaring for å prøve å øke bevisstheten om riktig bruk av disse selvgående stolene. Personen som gir råd om “kjøresikkerhet”, er Johnny Herbert, en velkjent tidligere F1-fører og vinner av 24-timersløpet i Le Mans. Han dro selv til Levante-stranden i Benidorm for å sette seg på en av disse “scooterne” og spille inn videoen med rådene til sjåførene.

Tipsene

Under produksjonen hevder eks-raceren å være den “perfekte personen” til å gi råd til sine landsmenn. Det første av disse er at “før du setter i gang, må du sørge for at du vet hvordan scooteren fungerer og, viktigst av alt, teste bremsene”. Alt for at sjåførene skal gjøre “noen prøvekjøringer i nærheten av stedet” der de leier kjøretøyet og “bli kjent” med hvor raskt det kan bremse. “I F1 handler det om hvem som kommer først frem, men med en scooter er det ikke slik”, sier han i tipsene.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter