Over 50 år med Den Norske Skole Costa Blanca og Sierra Bernia School

Publisert

I Alfaz del Pi vil kan gi en pris til den norske “Den Norske Skole Costa Blanca” og den britiske “Sierra Bernia School”. Dette for å markere at begge har mer enn 50 års historie i kommunen.

Prisutdelingen finner sted under feiringen av den trettende kulturuken som i år er viet til å analysere opprinnelsen til bosettingen av nordeuropeere i kommunen fra 1960-tallet og fremover.

På begynnelsen av 1970-tallet begynte europeiske innbyggere å danne foreningsstrukturer og tjenester utover de rent turistmessige for å etablere støttenettverk på sine egne språk og sosiale modeller. Det er i denne perioden Den Norske Skole Costa Blanca og Sierra Bernia-skolen har sin opprinnelse.

Les også: – De første nordmennene som slo seg ned i Alfaz del Pi var landsvikere og frontkjempere.

Den Norske Skole Costa Blanca ble grunnlagt i 1972 og er den eldste av alle norske skoler i utlandet. Skolen startet for 52 år siden med 12 elever i en villa i urbanisasjonen El Romeral, etter å ha blitt godkjent av det norske utdanningsdepartementet som den første norske skolen i Spania og deretter av spanske myndigheter. I dag holder Den Norske Skole Costa Blanca til i urbanisasjonen El Oasis, hvor rundt 250 jenter, gutter og ungdommer i dag går på skolen. De har en barneskole, en ungdomsskole og en forberedende skole for elever mellom 6 og 17 år. Skolen følger de samme læreplanene og forskriftene som den norske offentlige skolen.

Sierra Bernia School, den første britiske skolen som ble etablert i Alicante-provinsen, er også 51 år gammel. Den ble grunnlagt i 1973 og har i dag 240 elever av alle nasjonaliteter, fortrinnsvis spansk, engelsk, norsk, svensk, ukrainsk, kinesisk, tysk og fransk. Skolen tilbyr britisk undervisning fra 3 til 18 år. Senteret startet i en hytte bak La Estrada med ca. 15 gutter og jenter, men på grunn av plassmangel flyttet de i 1974 til sine nåværende lokaler i Avenida de San Rafael med ca. 30 elever. I 1977 overtok Duncan Allan ledelsen, og skolen tok et stort sprang fremover og ble den mest etablerte britiske skolen på Costa Blanca.

Bystyret i L’Alfàs innstiftet L’Alfàs-prisen i 2010 for å hedre enkeltpersoner, grupper og organisasjoner som på en eller annen måte har utmerket seg med sitt bidrag til Alfàs-samfunnet, enten det gjelder kunst, historie, kultur eller økonomi.

Blant tidligere vinnere finner vi Den norske klubben, La Lira Musical Society, L’Alfàs Housewives Association, familien Such Devesa, Bodegas Mendoza, Vicenta Devesa “El Cuquet” og familien Pérez Iborra, José Soler, grunnleggerne av filmfestivalen i L’Alfàs, Lola Ferrándiz, Isabel Berenguer, Ángel Mas, Paco Torrecillas, Klein-Schreuder-stiftelsen, foreningen II Centenari de l’Ermita de Sant Vicent del Captivador og Paquita Mendoza.

L’Alfàs-prisen er en keramikk av Alicante-kunstneren José María Morán Berruti, der fyrtårnet i L’Albir og furutreet på Plaza Mayor, to av kommunens symboler, er satt sammen. Prisen deles ut hvert år i forbindelse med kulturuken L’Alfàs amb Història, som ble opprettet for å feire utskillelsen av baroniet Polop og opprettelsen av den nye kommunen L’Alfàs del Pi 16. april 1836.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter