Ordførerdrapet kostet 50.000 Euro

Publisert

Etterforskerne mener at drapet på Polops tidligere ordfører ble bestilt som et leiemord, og at prislappen var 50.000 euro. Drapet ble trolig planlagt gjennom flere møter på bordellet ”Mesalina” i Finestrat.

Etterforskerne mener at drapet på Polops tidligere ordfører ble bestilt som et leiemord, og at prislappen var 50.000 euro. Drapet ble trolig planlagt gjennom flere møter på bordellet ”Mesalina” i Finestrat.

En talsmann for politiet sier at etterforskerne tror at de to tsjekkerne og den 34 år gamle spanjolen, den første som ble arrestert i saken, utførte selve drapet. Det er på det rene at de tre kjente hverandre via et annet bordell hvor en av tsjekkerne jobbet som dørvakt og 34-åringen frekventerte som gjest.

De mistenkte har blitt overvåket i ett halvt år før siste ukes arrestasjoner. Retten i Villajoyosa ga politiet fullmakt til å telefonavlytte en rekke personer implisert i saken, deriblant folk på rådhuset i Polop. Telefonovervåkningen skal ha bidratt med viktige beviser og informasjon som har vært med å lede frem til arrestasjonene.

Uenige om byggepolitikk

Motivet for ordførerdrapet skal ha vært eiendomsrelatert. Den arresterte ordføreren Juan Cano PP, var tidligere byråd for byggesakeri Polop. I den forbindelse ble han ved minst to anledninger anmeldt for å ha forsøkt å kreve kommisjon fra utbyggere.

Ponsoda og Cano skal ha vært dypt uenige om Polops utvikling. Til tider skal uoverensstemmelsene mellom de to ha vært så store at Ponsoda avsatte Cano som byråd i perioden fra 2003 til 2007 på grunn av episodene hvor han hadde forøkt å kreve kommisjon. Cano ble først tatt inn i varmen igjen etter lokalvalget i 2007.

Like etter skal det igjen ha oppstått uenighet mellom de to i forbindelse med et gedigent eiendomsprosjekt som omfatter 5.000 boliger. Prosjektet skal ha vært foreslått og promotert av Cano, men kategorisk avvist av Ponsoda.

Dokumenter forsvant

I 2003 ble den nye urbaniseringsplanen – PGOU – for Polop godkjent, samme år var Ponsoda og Cano vitner i en rettssak mot en utbygger som hadde bygd på uregulert grunn. Utbyggeren skal under vitneforklaringen ha insistert på at han fikk bygningstillatelse av rådhuset mot at han betalte de kommunale avgiftene og byggetillatelsen.

I 2006 ble det oppdaget at mappen hvor oppdelingen av tomter, prosjektbeskrivelser og byggetillatelser ble oppbevart, hadde forsvunnet fra kontorene til byråd for urbanisering. I denne mappen lå alle dokumentene Cano hadde underskrevet og godkjent i perioden da han var byråd for urbanisering frem til 2003. Dermed var det ikke lenger mulig å fastslå hvorvidt en rekke byggeprosjekter var støttet av nødvendige tillatelser.

Mangedoble befolkningen

I årene før ordføredrapet hadde Polops innbyggere sett hvordan det i store deler av nabokommunene, La Nucia, Altea og Alfaz del Pi, hadde foregått en omfattende utbygging. Da denne utviklingen ankom Polop lå det an til storstilt spekulasjon i jord og urbanisering. Polop er en tradisjonell jordbrukskommune hvor svært mange av byens innbyggere eier store områder uregulert mark (rustico).

Prosjektet på 5.000 boliger som Ponsada og Cano var uenige om ville bety en mangedobling av befolkningen i den lille kommunen Polop, som ved drapstidspunktet talte rundt 4.000 innbyggere.

Juan Cano har sittet som ordfører i Polop siden mai 2007. Han overtok stillingen som en direkte følge av drapet på hans tidligere overordnede. Da Ponsodas bortgang ble kjent, var det mange i Polop som spekulerte i om hvorvidt Cano var involvert. Flere vitner, som nå er underlagt et beskyttelsesprogram, har bekreftet at Juan Cano har vært til stede ved flere av planleggingsmøtene på ”Mesalina”.

Mer om saken:

PP-ordfører arrestert for drapet på sin forgjenger

Ytterligere to arrestert i tilknytning til ordførerdrap

Impliserer offentlig ansatt i ordførerdrap

Skobutikkeier arrestert for ordførerdrap

Nekter for kjennskap til drapet på Ponsoda

Mann arrestert for ordførerdrap

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter