Ordfører-drapet i Polop inn for retten

Publisert

Over ti år etter drapet på ordfører Alejandro Ponsoda i Polop starter rettssaken mot de antatte gjerningsmennene. Til sammen syv personer står tiltalt i saken, inkludert ordførerens partikollega og etterfølger til ordførerjobben Juan Cano. Påtalemyndighetene mener drapet var motivert av økonomisk vinning og politisk rivalisering innad i Partido Popular nord på Costa Blanca. De tiltalte risikerer opptil 27 års fengsel.

Ordfører Alejandro Ponsoda Bou ble skutt utenfor sitt hjem i Xirles om kvelden den 19. oktober 2007. Drapet bar preg av å være en ren likvidering med en rekke skudd avfyrt mot kroppen og hodet. Ordføreren levde i flere dager etter skuddene, men døde til slutt på sykehuset i Alicante den 27. oktober.

Ponsodas etterfølger til ordførerjobben Juan Cano (PP) ble i 2009 arrestert og tiltalt for drapet. I tillegg ble en lokal forretningsmann og to personer fra bordellet Club Mesalina i Benidorm knyttet til saken. De fire er anklaget for å ha engasjert tre leiemordere til likvideringen av den tidligere ordføreren. Cano slapp ut mot kausjon på 20.000 euro i 2010. Han hadde da sittet åtte måneder i varetekt. Også de seks andre tiltalte i saken slapp ut mot mindre kausjonsbeløp.

Distriktsdomstolen i Villajoyosa har avsluttet forberedelsen av saken, med et samlet kausjonsbeløp for de tiltalte på 335.000 euro, nærmere 3,3 millioner kroner. Beløpet er ment å sikre erstatning til de etterlatte, dersom de tiltalte blir dømt. Tiltalen mot de syv er oversendt provinsdomstolen i Alicante. Rettssaken starter den 4. mai.


Bar nag til ordføreren

Foranledningen til drapet beskrives som politisk rivalisering innad i Partido Popular i Marina Baja nord på Costa Blanca.Uenighetene handlet om utbyggings-prosjekter i kommunen og i hvilken grad utbyggerne skulle få sin vilje. Hovedtiltalte Juan Cano hadde i årene før drapet vært valgt inn av partiet som Polop kommunes ansvarlige for eiendom og utbygging. Før lokalvalgene i 2003 skal imidlertid den drepete «nedgradert» Cano til en tiende plass på partiets valgliste i Polop, noe som førte til at han havnet utenfor byens kommunestyre. Etter dette skal han i følge aktoratet ha båret nag til ordfører Ponsoda.

Aktoratets advokat har tidligere fremsatt en påstand om at Ponsoda ble drept fordi han motsatte seg Canos planer om å åpne for utbyggingsprosjekter i Polop. I følge advokaten drev Cano en lukrativ «bigeskjeft» med ulovlig innkreving av kommisjon fra utbyggere i kommunen, en type korrupsjon den beryktede politikeren flere ganger er blitt anmeldt for. Cano ble av aktoratet betegnet som en «kjent og fryktet kriminell» i Polop.

Les også: Polop-drapet: Syv personer tiltalt

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter