Ødelegger havbunnen med ny sand

Publisert

Havbunnen ved Playa de Portet de Moraira i Teulada nord på Costa Blanca er delvis ødelagt etter at stranden tidligere i år ble forsøkt utvidet. I en ny rapport fra miljøorganisasjonen Ecologistas en Acción får kommunen “svart flagg” for å ha dumpet 8.000 tonn sand fra et grustak i havet.

Kommunen handlet uten å først ha vurdert konsekvensene for miljøet og livet i havet. Begrunnelsen for påfyll av sand skal ha vært ødeleggelser etter vinterens herjinger. I følge miljøorganisasjonen var imidlertid ikke stranden blant stedene som ble berørt av uværet.

Den lille bukten ved Portet de Moraira i Teulada er kjent for sin turkise farge. Etter dumpingen av 8.000 tonn sand, i realiteten grus fra et grustak, er deler av bukten blitt brun. Årsaken til misfargingen skal være store mengder jord og leire i grusen.

At havbunnen har fått en ny farge er imdlertid ikke problemet som opptar miljøorganisasjonen Ecologistas en Acción mest. I følge en ny rapport fra organisasjonen representerer påfyllet av sand en trussel mot plante- og dyrelivet i havet.

Blant annet ser man at det særegne sjøgresset Posidonia oceanica er blitt ødelagt. Gresset er endemisk for Middelhavet og vital for de marine økosystemene langs kysten. Når gresset ødelegges forsvinner også vekstgrunnlaget for andre plante-, fisk- og dyrearter.

Kommunens begrunnelse for å fylle på med sand skal ha vært ødeleggelsene etter vinterens herjinger på Costa Blanca. I følge Ecologistas en Acción var imidlertid ikke Portet de Moraira blant stedene som ble nevneverdig berørt av uværet.

Miljøorganisasjonen har gitt stedet svart flagg i sin rapport. De mener kommunen utelukkende har ønsket å utvide stranden av hensyn til turismen, uten å ha utredet konsekvensene for miljøet.

Les også: Aksjon mot utbygging i strandsonen

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter