Ny norsk lege i Albir

Publisert

Aida Lund, har tidligere vært overlege i Norge, hun har arbeidet i det spanske offentlige systemet men nå er den kvinnelige legen i gang med drømmen om egen klinikk i Albir hvor hun har slått seg ned med sin familie.

Den 1ste oktober åpnet Dr Aida Lund dørene til sin nye legepraksis i Albir Medical Klinikken i Albir. Den 43 år gamle norsk-cubanske legen har legelisens både fra Spania og Norge og hun har hovedsakelig nordmenn som sine pasienter.

Aida Lund, har tidligere vært overlege i Norge, hun har arbeidet i det spanske offentlige systemet men nå er den kvinnelige legen i gang med drømmen om egen klinikk i Albir hvor hun har slått seg ned med sin familie.

Den 1ste oktober åpnet Dr Aida Lund dørene til sin nye legepraksis i Albir Medical Klinikken i Albir. Den 43 år gamle norsk-cubanske legen har legelisens både fra Spania og Norge og hun har hovedsakelig nordmenn som sine pasienter.

-Jeg har min egen legepraksis på denne klinikken på ubestemt tid, forteller Dr Aida Lund til Spaniaposten. Drømmen videre er å åpne et eget legekontor i Albir og Dr Lund er godt på vei til å få dette realisert, sier hun.

I tillegg til å være allmennlege er Dr Lund opptatt av å etterutdanne seg. Hun er medlem av en stiftelse som driver med ”anti aging” og er hun er i ferd med å starte en videreutdanning innen estetisk medisin. Dr Lund forteller at hun også går kurs for å lære nye metoder innen slanking. 

– I løpet av noen måneder kan jeg tilby mine pasienter nye metoder for å gå ned i vekt. Mange kvinner og menn er plaget med for mye fett spesielt rundt magen og det er farlig.

Dr Lund mener at et langvarig og riktig system innen slanking er viktig for helsen og forteller med et lurt smil at hennes første pasient blir henne selv.

Moderne teknologi
– Se på denne maskinen, sier Lund. Hun viser stolt frem et apparat som kan måle benskjørhet. Pasienten setter foten inn i en liten ”boks” og vips 3 minutter senere får en vite resultatet.   

– Jeg er opptatt av å ha moderne utstyr. Det gir raske og gode resultater. Jeg vil det beste for pasientene mine og mitt ønske er at de går her ifra med en følelse av at de ble hørt og at noen av deres problemer ble løst, sier legen som bruker inntil to timer på første konsultasjon.

Stor forskjell
Dr Lund har jobbet som legevikar på de offentlige helsesentrene overalt her i området. I tillegg har hun jobbet som lege på “Costablanca Klinikken”. Hun forteller at det er stor forskjell mellom de spanske og de norske allmennpraktiserende legene.

Allmennpraktiserende spanske leger stort sett bare henviser sine pasienter videre og skriver ut resepter, forteller hun.
 
– De tar ikke engang øreskyll. Her er legene tildelt fem minutter per pasient i det offentlige systemet og i Norge er det 10 minutter per pasient. I tillegg er det mindre utstyr her og færre resurser enn i Norge. I dag bruker jeg ca 30 minutter per pasient, sier Dr Lund, som også har jobbet som lege i Norge i mange år. Deriblant som overlege ved Fyllingsdalen sykehjem i Bergen.

Hun forteller at hun selv utfører alt fra basis kirurgi til basis pediatri og gynekologi. Lund har også en avtale med blåkors i Norge og hver mandag tilbyr hun norske ungdommer i Spania legehjelp.

Født og oppvokst på Cuba
Aida Lund forteller at hun er født og oppvokst i en kommunistisk familie i Havana på Cuba. Foreldrene var begge oberster i militæret og Fidel Castro var forlover i bryllupet til hennes foreldre. Begge foreldrene arbeidet under Che Guevara i sin tid, men Lund selv var lenge bestemt på å bli skuespiller. Hennes onkel var en berømt skuespiller på Cuba og hadde bestandig med seg interessante og kjente mennesker til hennes hjem. Da en av Lunds venninner en dag spurte henne hva hun hadde tenkt å studere, var hun blitt usikker. Hennes venninne sa at hun skulle bli lege, så da tenkte hun at hvorfor ikke, det ville hun også bli og slik ble det. Dette har Dr Lund aldri angret på siden, forteller hun til Spaniaposten.

– Vi er mange flere leger på Cuba enn i Norge og derfor er det å stor ventetid i Norge. På Cuba begynner legestudentene med vakter veldig tidlig i studie. For 16 år siden hadde jeg rundt 30 euro per måned, men jeg hadde ikke behov for mer og jeg bodde hjemme hos mamma og pappa. Vi jobbet som leger på Cuba på grunn av vår samvittighet, for det lå ingen penger i det, forteller Aida Lund på kav vestlandsk.

Gift “norsk”
Hun møtte sin norske mann da han var på ferie i Cuba for 16 år siden. De giftet seg og flyttet til Norge hvor de fikk tre barn. Hun stortrivdes der, og det var faktisk hennes mann som foreslo at de skulle flytte til Albir. Han er sjøkaptein og jobber tre uker på og tre uker av, så den travle og humørfylte legen har nok å holde fingrene i.

Av: Linda Jeppesen

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter