Ny dom på riving av tvillingtårn

Publisert

De to tvillingtårnene Gemelos 28 i Benidorm skal rives. Det er i hvert fall konklusjonen til domstolen i Valencia. I den nye dommen er regionale myndigheter pålagt å betale for rivingen, samt erstatning til alle som har kjøpt leilighet og bor i tårnene. Eierne av leilighetene har på sin side gått sammen og engasjert advokat i håp om å redde byggene.

De markante tvillingtårnene Gemelos 28 ved Punta Llisera i Benidorm ble oppført i 2005 etter at prosjektet hadde fått klarsignal fra Partido Populars regionsadministrasjon i Valencia. Godkjennelsen ble gitt på tross av at utbyggingen var i strid med den spanske kystloven og kravet om hundre meter fri strandsone. Bygget ble kjent ulovlig av spansk høyesterett allerede i 2012. Dommen følges nå opp av en nye avgjørelse hos domstolen i Valencia (Tribunal Superior de Justicia de la Comunidad Valenciana) som pålegger regionsadministrasjonen å betale riving og erstatning.

I den nye dommen fra 8. november er regionsadministrasjonen (Generalitat Valenciana) pålagt å dekke utgiftene forbundet med både rivingen og erstatningen til eierne av de 168 luksusleilighetene i byggene. De totale utgiftene kan i følge spanske aviser havne på mer enn 60 millioner euro.

Den nåværende regionsledelsen i Valencia, betegner dommen som “nok et eksempel på den utestående ruinen de forrige regjeringen til PP har etterlatt seg”. Regionsadministrasjonen har engasjert sine advokater for å forsøke å minimalisere utgiftene forbundet med rivingen.

Eierne av leilighetene har på sin side gått sammen og engasjert en advokat i håp om å få omgjort avgjørelsen om å rive. Blant annet skal kommunen i Benidorm ha blitt kontaktet. Kommunen godkjente i 2011 lisensen for salg av boliger i byggene, men har så langt gått klar av pålegg fra domstolene.

Etter byggeboomen i Spania på 1990- og 2000-tallet er mange bygninger i strandsonen blitt kjent ulovlige av spanske domstoler. Motvilje fra offentlige administrasjoner og eiendomsselskaper mot å påta seg de høye kostnadene forbundet med riving gjør imidlertid at mange av byggene blir stående. Utbyggeren i Benidorm-saken, Andrés Ballester og Edificaciones Calpe, har tidligere uttalt at de vil gjøre alt for å bekjempe rivingen.

Les også: Endelig dom mot monsterhotell  

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter