13.1 C
Alicante
30.4 C
Málaga
18.1 C
Las Palmas de Gran Canaria

– Nordmenn viktigere for butikker i Altea

Etter over 50 år i Altea har elektrobutikken til Vicente Sendra sett store endringer. Han solgte isblokker til kjøleskapene man brukte i tiden før elektriske kjøleskap og solgte Alteas første TV. For i overkant av ti år siden begynte de første norske kundene å dukke opp. Nå er nordmenn en av de største kundegruppene i familiebedriften.

Elektrobutikken Expert begynte som et lite sykkelverksted ved hovedveien gjennom Altea, dagens riksvei N-332. Etter hvert utvidet han tilbudet og startet å reparere kjøleskap og selge isblokkene man den gangen brukte i de enkle kjøleskapene som var vanlige i Spania den gangen. Det var et godt isolert ordnært skap med en egen isolert boks hvor man plasserte en stor blokk is når man trengte kjøling. Isblokken ga kjøling i rundt et døgn forteller Vicente til Spaniaposten.

De første elektriske kjøleskapene han solgte kom fra Siemens i tyskland. Vicente ler godt når han forteller om Alteas første TV.  Det var sort/hvitt bilde og ingen fjernkontroll.  Senere fikk vi apparater med fjernkontroll, en lang kabel som gikk fra TV’n. For ca. tretti år siden ble butikken hans en del av Expert kjeden, en kjede godt kjent for hans nå mange norske kunder. For 23 år siden flyttet han butikken til dagens beliggenhet ved strandpromenaden i Altea hvor den nå ligger.

Utlendingene kommer
Det første turistene som kom til Altea i stor grad var franskmenn.

– Gatene her var så fulle av franskregistrerte biler at man knapt kunne komme frem forteller Vicente.

Flyruter fra Nord-Europa endret på det bildet. Senere kom det mange tyskere og Engelskmenn også. De første nordmenn kom til Altea på samme tiden men det var ikke særlig mange. I Expert-butikken dukket de første norske kundene opp for 10-11 år siden forteller Soldedad Costal, Vicentes kone, som har lært seg nok engelsk nå til å betjene de mange utlendingene som legger turen innom butikken.

Men det  var først for 3-4 år siden nordmenn virkelig oppdaget Expert butikken. 80-90% av kundene er utlendinger. Største gruppen er hollendere, etterfulgt av tyskere og nordmenn på en knapp tredjeplass. Engelskmenn var det mange av før men det har endret seg totalt.

– Foruten at de norske kjenner Expert navnet fra Norge selger vi jo merker av kvalitet de stoler på med garantiene som hører med. AEG, Electrolux, Bosch, Siemens er jo kjente kvalitets-merker nordmenn kjenner godt, sier Soledad.

Victor som driver mye med installasjon av klimaanlegg forteller at han har et samarbeide med et par norskeide firma i Alfaz del Pi.

– De kontaktet meg først for vedlikehold og reparasjoner. Nå selger de gjerne også produkter til sine kunder via oss.

Når Spaniaposten spør om det er noen forskjell på de norske kundene og andre nasjonalteter de har med å gjøre kommer det tydelige svar.

– De norske kundene liker vi veldig godt å arbeide med. De er alltid hyggelige, høflige og lager ikke problemer uten grunn. Enten vet de hva de vil ha eller så lar de oss hjelpe og lytter til råd. Ikke alle nasjonaliteter gjør det faktisk, sier Soledad.

– Nordmenn spør oss gjerne først om vi snakker engelsk, før de prater i vei. Det er jo langt hyggeligere enn å bare ture vei på tysk som noen faktisk gjør.

Soledad forteller at noen nasjonaliteter er vanskeligere enn andre å ha med å gjøre uten at Spaniaposten for lov til å sette på trykk hennes konkrete «rangering». Men hun krever å bli trodd når hun sier nordmenn nok er blant de hun liker best å ha innom i butikken.

Familiebedrift
Den nå 89år gamle Vicente  Sendra er nå pensjonist. Butikken lyder fortsatt hans navn, men det er hans kone Soledad og 35 år gamle sønn Victor som nå driver videre sammen med de ansatte. Men pensjonisten er stadig å se i butikken likevel hvor han hilser på gamle kunder og hjelper til litt innimellom.

Victor startet sin karriere i Expert-butikken som 14-15åring. Etter skolen begynte han på «gulvet» i butikken med å rydde på lageret og tømme søppel . Victor forteller han ikke fikk lov til å selge særlig mye til kundene som unggutt.

– Etter hvert fikk jeg lov til å selge enkle ting som batterier og slikt, ler han.

Victor Sendra har i dag 20 års erfaring fra elektro bransjen og han har lang utdanning relatert til produktene de selger. Victor er lisensiert blant annet til å installere og vedlikeholde klimaanlegg også på industrielt nivå. Noe han også driver med i et eget selskap. Kundene kjøper aircondition eller klimaanlegg i Expert butikken med installering som blir utført av søsterselskapet Victor Sendra driver.

Tredje generasjon Sendra er allerede ivrig etter å sette i gang. Victors sønn vil helst bli med pappa på jobb og ikke gå i barnehagen. Og både Pappa og bestefar Vicente sier de ville satt pris på det om også tredje generasjon velger en karriere i elektrobransjen i Expert butikken i Altea.

 

Expert Altea Vicente Sendra

Relaterte saker

- Advertisement -