Nelly lærer nordmenn spansk

Publisert

I 14 år drev argentinske Nelly Figueroa språkskole for utlendinger i hjembyen Buenos Aires. Da hun flyttet til Altea for 6,5 år siden, hadde hun forretningsideen med seg i kofferten. Hun begynte å annonsere for kursene sine, og den første som svarte på annonsen var tilfeldigvis norsk…

– 98 % av mine elever er norske. Da jeg begynte å annonsere for kursene mine, kom den første responsen fra en nordmann. Og siden har det gått slag i slag via jungeltelegrafen. Jeg hadde aldri vært borti nordmenn før. Da jeg drev språkskolen i Buenos Aires, hadde jeg en god del svenske og danske elever, men aldri norske, sier Nelly Figueroa.

Ny metodologi
Språkkursene til Nelly følger en moderne metodologi, som på fagspråket kalles for Enfoque Comunicativo. Det vil si at undervisningen er basert på ren praksis. Elevene bruker språket muntlig fra dag en. Grammatikken må de tilegne seg selv på fritiden.

– Ideen er å praktisere språket som blir brukt i dagliglivet, i butikken, i samtale med naboen, og så videre. Hver gang viser elevene hva de har lært siden forrige gang. Vi gjør også mange forskjellige utflukter for eksempel til supermarkeder og lignende, men også kulturelle utflukter som teater og kino. Etterpå diskuterer og debatterer vi det vi har opplevd, forteller Nelly.

Kursene til Nelly legger stor vekt på det kulturelle. Og hun samarbeider mye med lokal presse for å finne ut av hva som er på gang. Det hender også at hele familier melder seg på for å lære spansk, da reiser Nelly ofte hjem til dem og praktiserer på hjemmebane.

Studietur
I 2006 tok Nelly med seg en gruppe på 11 norske studenter til Buenos Aires på studietur i 14 dager. Det ble en umiddelbar suksess.

– Elevene var kjempefornøyde med å få praktisere språket, samtidig som de fikk en fin innføring i Argentinas historie og kultur. Jeg har allerede en lang liste over interesserte som vil være med på neste tur. Den er planlagt i august 2010. Et perfekt tidspunkt å reise på fordi sommeren er på det aller varmeste her. Mens det er behagelig vårtemperatur i Buenos Aires, forklarer Nelly.

Argentinaturene til Nelly er planlagte ned til den minste detalj. Hun samarbeider med lærere, historikere og lignende, som fungerer som guider. På programmet står blant en rekke kulturelle aktiviteter og historiske utflukter. Turene ser basert på at man skal leve som argentinere når man er der. Innlosjeringen foregår på små familiedrevne moteller, med typisk argentinsk stil.

– Også maten da, den må vi ikke glemme. Det blir mange restaurantbesøk, mye kjøtt og mye rødvin. Mange klarte til og med og spise opp de enorme argentinske biffene, smiler Nelly.

”Laponia” 
Nelly Figueroa har ikke selv lært seg norsk gjennom alle årene hun har omgått nordmenn. Hun har heller aldri vært i Norge, ikke enda. Men en dag skal hun reise, og da er det særlig samene og deres kultur som står høyest på ønskelisten.

– I Argentina finnes en iskrem som heter ”Laponia” (Sameland). På reklamen er for isen ser man en blond dame med fletter, som holder en baby i armene. Det er et bilde de aller fleste argentinere kjenner til, de fleste kjenner til samene, det er liksom noe eksotisk over dem, sier Nelly.
Generelt har den argentinske språklæreren et godt inntrykk av nordmenn.

– Vi har det kjempegøy på kursene. Nordmenn er fredelige og rolige, de skriker ikke så fælt som spanjolene. Også har de god humor og selvironi. Vi ler mye i undervisningen, for eksempel av feil som blir gjort. Et typisk eksempel er ”huevos” og ”jueves”, det bommer de ofte på. Ellers syntes jeg nordmenn er flinke og lærenemme elever. Jeg har folk som har studert hos meg i seks år, de er fortsatt ville etter å lære nye ting, det er artig, sier en alltid smilende Nelly Figueroa.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter