Nå starter kampen om Altea

Publisert

I helgen blir den årlige fiestaen Moros y Cristianos (muslimer og kristne) feiret i Altea. Lørdag 27. september finner den mauriske invasjonen sted og på mandag er det de kristnes tur.

I helgen blir den årlige fiestaen Moros y Cristianos (muslimer og kristne) feiret i Altea. Lørdag 27. september finner den mauriske invasjonen sted og på mandag er det de kristnes tur.

Tusenvis av turister er ventet til byen for å bivåne maurere, berbere, pirater og kristne kjempe om en borg som for anledningen var satt opp på kirkeplassen. Fiestaen har røtter helt tilbake til 1400-tallet og er en årlig fest som blir feiret i nesten hele Spania.

Fullspekket program
Programmet for Moros y Cristianos i Altea er fullspekket av ulike arrangementer, fra kirkemesser til rockekonserter. To av høydepunktene under årets festival er konserten med Celtas Cortos og fyrverkerishowet La Mascleta, ved parkeringsplassen i Paseo Mediterraneo

Bakgrunn
Festen er for å minnes kampene mellom de kristne og muslimene som begynte på halvøyen i det 8. århundre.Flere steder langs kysten inkluderer de kampene mot berberiske pirater som pågikk i det 15. 16. og 17. århundre. Regionen Valencia er et mekka for kinaputtfrelste og feiringen av Moros y Cristianos var nok et påskudd for å smelle løs.

I Altea varer festen fem dager i strekk. De kristne allierer seg med berberske pirater. Maurerne angriper borgen, og slaget om Altea er i gang.
En vakker muslimsk kvinne prøver å forhandle med piratkongen som står på borgens terrasse. Etter mye roping og skriking, bryter krigen ut på nytt. Og slik går dagene frem til de kristne mottar forsterkninger i form av berbiske pirater. Våpnene fylles igjen med krutt, hele kirkeplassen rister i smellene som følger og røyklegger gatene. Til sludd vinner de kristne og maurerne må forlate borgen. Altea er befridd fra de mauriske okkupantene.

Sterke tradisjonelle røtter
Fiestaen er unik i sin sjanger nettopp fordi den forteller en viktig del av Spanias historie og fordi den har sterke tradisjonelle røtter. I Altea blir fiestaen Moros y Cristianos alltid feiret mellom den siste uken i september og den første uken av oktober.

Gjenerobringen
Den spanske gjenerobringen, La Reconquista, er navnet på perioden som begynner med maurernes erobringer på den iberiske halvøy i det 8. århundret, og som ender med det muslimske kongedømmets fall i Granada i 1492. Den kristne gjenerobringen av Spania har er omgitt av myter og har etterlatt seg mange store helter i spansk historie. Den største av dem alle er trolig El Cid Campeador, den castillanske adelsmannen fra Burgos som erobret Valencia tilbake fra maurerne i 1094.

Den mauriske invasjonen av den Iberiske halvøy var raskere og langt mer effektiv enn den kristne tilbakeerobringen som skulle vare i nesten 800 år. Den gikk i rykk og napp. For eksempel falt Valencia tilbake i maurernes hender allerede i 1102, da byen ble erobret av muslimske hærføreren Masdali. Det gikk så 125 år før Valencia igjen fikk kristent styre.

Her er noen av høydepunktene under årets Moros y cristianos i Altea. For fullstendig program vennligst besøk Altea.es.

27. september
12:00 Den mauriske invasjon. Maurerne angriper og tar kontroll over Altea. Slaget foregår på kirkeplassen i Altea.
20:30: Maurernes parade. Fra Calle Filarmonica langs Avenida Jaume I, til idrettsanlegget ved Plaza de los deportes.
24:00: Konsert med Celtas Cortos.

28. september
14.00: Mascleta, ved parkeringsplassen i Paseo Mediterraneo
00:30: Fyrverkeri ved Paseo Mediterraneo

29. september
12.15: Slaget om Altea. De kristne gjenerobrer Altea. Slaget foregår på kirkeplassen i byen.
20.30: De kristnes parade. Fra Calle Filarmonica går opptoget langs Avenida Jaume I, til idrettsanlegget ved Plaza de los deportes.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter