Mistenkelig skogbrann gjorde Terra Mítica mulig

Publisert

25 år er gått siden skogbrannen som gjorde byggingen av fornøyelsesparken Terra Mítica i Benidorm mulig. Et vernet naturområde med 450 hektar furuskog ble ødelagt. Brannen som skjedde i august 1992 ble av mange sett på som mistenkelig, men aldri oppklart. Fire år senere ble arealet omregulert slik at byggingen av parken kunne starte.                                                                                                                                                      

Det er aldri blitt bevist at brannen i Benidorm ble påtent for å få området omregulert til utbygging. Det man imidlertid vet er at skogen brant og at tomten få år senere ble ekspropriert slik at den storstilte fornøyelsesparken kunne bli bygget.

Senere, i 2005, oppdaget spanske skattemyndigheter uregelmessigheter hos selskapene som stod bak prosjektet. Avsløringen ble starten på opprullingen av en omfattende svindelsak der det etter hvert viste seg at millioner av euro hadde havnet i lommene på utbyggerne. I dag regnes Terra Mítica-saken som en av de største svindel- og korrupsjonsskandalene i Valencia-regionens historie.


Et korrupt prosjekt

Da tema- og fornøyelsesparken Terra Mítica åpent dørene i 2000, midt under den spanske byggeboomen, hadde den kostet det offentlige nærmere 400 millioner euro. Tolv år senere ble parken solgt for 67 millioner euro.

I 2005 oppdaget spanske skattemyndigheter uregelmessigheter i regnskapet til de som stod bak prosjektet. Etter hvert viste det seg at millioner av euro var blitt svindlet under utbyggingen. Bak bedrageriet stod et nettverk av politikere, forretningsmenn og utbyggere.

Les også: Krever 8 år for Terra Mítica-leder

Etter mange års etterforskning ble parkens tidligere ledelse og eierne av firmaene som hadde stått for byggingen dømt for bedrageri og korrupsjon.

Dommen som ble avsagt i april i fjor ga fengselsstraffer på mellom 4 og 47 år. Totalt 38 personer stod tiltalt da saken begynte, 22 av dem ble dømt.


Den mistenkelige brannen

Men lenge før korrupsjonssaken ble kjent hadde folk spurt seg hvordan det var mulig at en gigantisk fornøyelsespark kunne bli bygget ved foten av Sierra Cortina, et av Benidorms siste gjenværende naturområder.

For å få svar på spørsmålet må man tilbake til den skjebnesvangre dagen den 11. august 1992 da 450 hektar vernet natur ble ødelagt av skogbrann.

Det som angivelig hadde vært Middelhavskystens største furuskog gikk tapt. Fire år senere ble arealet omregulert og byggingen av Terra Mítica kunne starte.


En manns overdådige ambisjoner

Byggingen av Terra Mítica er av spanske aviser blitt omtalt som én manns overdådige ambisjoner. Helt siden Spania og Valencia tapte konkurransen om Euro-Disney til Frankrike på midten av 1980-tallet skal den tidligere presidenten i Comunidad Valenciana og minister i Aznar-regjeringen Eduardo Zaplana fra Partido Popular ha hatt en drøm om en storstilt tema- og fornøyelsespark i Valencia.

Da skogbrannen i Sierra Cortina i 1992 oppstod var Zaplana ordfører i Benidorm. I likhet med tidligere ordførere i byen skal han ha vært imot utbygging i det aktuelle området. Den alminnelige oppfatningen hos byens ledelse var at arealet skulle beskyttes mot utbygging og få status som naturpark.

Da skadene etter brannen var et faktum, skal Zaplana ha kritisert regionale myndigheter i Valencia for manglende effektivitet i organiseringen av slukningsarbeidet. Tre år senere ble han selv president i regionen og kunne overraskende presentere planen for det som skulle bli Terra Mítica.


Omgikk byggeforbudet

Området der skogen brant var imidlertid fremdeles vernet og kunne etter regional lovgivning ikke tas i bruk til utbygging. Unntaket var dersom et eventuelt byggeprosjekt kunne sies å være av offentlig interesse for Valencia-regionen.

Les også: Nei til utbygging etter skogbrann

Unntaket skulle bli Zaplanas løsning. I 1995, tre år etter brannen, fikk den nyvalgte regionspresidenten fornøyelsesparken godkjent som «regional interesse» i Comunidad Valenciana.

Året etter ble tomten ekspropriert og omregulert. Selskapet som skulle styre prosjektet ble opprettet (Sociedad Parque Temático de Alicante) og byggingen av Terra Mítica kune godkjennes. I tillegg til parken skulle det bygges et hotell og to golfbaner.


Innvielse med pomp og prakt

Da Zaplana innviet anlegget den 27. juli 2000 var intet mindre enn 2.000 personer invitert. Blant gjestene var Spanias nåværende konge Felipe VI (den gang kronprins).

Byggingen hadde kostet det offentlige nærmere 400 millioner euro. Fornøyelsesparken skulle senere vise seg å bli et av Valencia-regionens største tapsprosjekter gjennom tidene. I 2012 ble den solgt til eierne av Aqualandia for 67 millioner euro.


Frykter at nye naturområder skal forsvinne

De siste ti årene er det registrert i gjennomsnitt rundt 13.000 skogbranner i året i Spania. I følge spanske World Wildlife Fund (WWF) skyldes 96 prosent av brannene menneskelig feil. Av disse er 55 prosent ansett som rene ildspåsettelser.

Resultatet av etterforskingen av skogbrannen i Benidorm i 1992 tydet på at den var påtent. Flere mistenkte ble avhørt og det ble foretatt en tidlig arrestasjon av en antatt pyroman. Arrestasjonen skal imidlertid ha vært et blindspor og saken forble uløst.

25 år etter brannen skriver spanske Greenpeace om saken. Organisasjonen hverken bekrefter eller avkrefter mistanken om at utbygging skal ha vært motivet for den antatte ildspåsettelsen.

Greenpeace nøyer seg med å påpeke at man i etterforskningen av enkelte skogbranner i Spania hvert år finner indikasjoner på at slike motiver kan ha ligget bak brannen.

Organisasjonen viser til at Spanias økonomi har vært i vekst de siste fire årene og at interessen for nye byggeprosjekter er tilbake for fullt. Uavhengig av årsaken til brannen i Benidorm, fryktes det at nye naturområder skal forsvinne på bekostning av økonomiske interesser.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter