Mandel-høsten truet av tresykdom

Publisert

Mandelproduksjonen i Alicante-provinsen er truet av sykdom fra bakterien Xylella fastidiosa. Distriktet Marina Baja nord på Costa Blanca er blant områdene som er rammet, sammen med minst to andre distrikter. Bakterien som dreper trærne har de siste årene vært et stort problem for oliventrær syd i Italia og har ingen kjent kur. Bakterien har ikke tidligere vært påvist i Europa før den ble oppdaget i Italia i 2013.

Etter at bakterien Xylella fastidiosa ble oppdaget i Europa, har EU bestemt at innfiserte trær må fjernes, samt alle trær innen en viss omkrets – enten de er smittet eller ikke. Dette har ført til store protester fra mandelbøndene på Costa Blanca som mener tiltaket er ute av proporsjoner og nekter å fjerne friske trær.

Dersom EU-kravet skal følges, vil man i følge bøndene praktisk talt stå igjen uten trær. Bøndene har nå gått sammen og dannet en egen organisasjon i Alicante-provinsen der arbeidet for å redde trærne skal koordineres (Asociación de Afectados por la Xylella Fastidiosa en Alicante).

Organisasjonen mener EUs protokoll kun bør gjelde når utbruddet er nytt og isolert til et georgafisk avgrenset område. Det er ikke tilfelle, hverken på Costa Blanca eller på øygruppen Balearene der bakterien også er påvist, hevder organisasjonen.

Det proteseres derfor mot den preventive nedskjæringen av friske trær som EU krever og som regionsregjeringen i Comunidad Valenciana i tråd med reglene har pålagt bøndene. Bøndene mener bakterien må håndteres som et generelt problem og bekjempes på andre måter.

Det antas at mandler har vært dyrket i Spania i over to tusen år. Tradisjonen ble trolig ble innført av fønikerne og ført videre av romerne. Trærne har først og fremst vært en næringsvei langs Middelhavskysten, men også enkelte steder i innlandet nord på peninsulaen der klimaet egener seg for dyrking.

Les også: Ber om hjelp til å bekjempe myggen

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter