La Nucía vil fjerne Franco-tittel

Publisert

Opposisjonspartiet PSOE i La Nucía ber Partido Populars kommuneledelse fjerne ærestittelen som i sin tid ble tildelt Spanias tidligere diktator Francisco Franco. Franco ble “adoptert” som “sønn” av byen i 1940 etter at provinsledelsen i Alicante hadde oppfordret alle kommuner på Costa Blanca til å hedre ham. Kommunestyret i La Nucía skal nå stemme over forslaget om å fjerne tittelen.

Det spanske arbeiderpartiet PSOE i La Nucía mener tiden for lengst er kommet for å frata Franco den ærefulle tittelen Hijo Adoptivo de La Nucía. Partiet har derfor levert en offisiell anmodning til kommunestyret i byen som nå skal stemme over forslaget. Som begrunnelse for tiltaket vises det til den spanske historieminneloven av 2007 (Ley de Memoria Histórica) som forbyr alle offentlige administrasjoner å hedre kuppmakerne fra Den spanske borgerkrigen (1936-1939) og det påfølgende diktaturet.

Å oppfylle kravene i loven har tatt tid mange steder i Spania, spesielt i PP-ledede kommuner.

Les også: Vil ikke endre Franco-skilt

Det vises også til en dom som ble avsagt mot PPs gamle byråd i Valencia, der kommunen ble pålagt å fjerne en liknende ærestittel i 2012.

Initiativet i La Nucía kommer samtidig med av dagens provinsledelse i Alicante har tilbudt alle småkommuner på Costa Blanca ekstra bevilgninger til å fjerne gamle symboler og skilt fra krigen og det gamle regimet. Til neste år feirer Spania 40-årsjubileum for grunnloven (Constitución española de 1978) da landet formelt gikk fra diktatur til demokrati.

Les også: Vil ha Costa Blanca fri for Franco 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter