Klatrermuligheter i verdensklasse

Publisert

Costa Blanca er kjent som et paradis for fjellklatring. Spaniaposten har vært med en gruppe norske klatrere opp i fjellene ved Sella, et par mil vest for Villajoyosa, for å sjekke ut forholdene.

Costa Blanca er kjent som et paradis for fjellklatring. Spaniaposten har vært med en gruppe norske klatrere opp i fjellene ved Sella, et par mil vest for Villajoyosa, for å sjekke ut forholdene.

Det er åtte til ti klatrere med forskjellige erfaringsnivåer som er med denne tirsdagsformiddagen. Fjellet de skal bryne seg på kalles ”wild side” i klatrermiljøet. Det er Yngve Røe og Jacob Normann, populært kalt ”Nilsen”, som fører an. De to har henholdsvis 25 og 28 års erfaring med fjellklatring.

– Klatremulighetene her på Costa Blanca er definitivt i verdensklasse, vi har vært her flere ganger før, men området skuffer oss aldri, det byr alltid på nye utfordringer, sier Yngve.

– Dette kan best beskrives som et klatreeldorado, det eneste som kan være problematisk er at mange av klippene står på privat grunn, og noen grunneiere har vært skeptiske på grunn av forsøpling og lignende, fortsetter ”Nilsen”.

”Wild side er, som navnet tilsier, en krevende fjellvegg å bestige, og den egner seg ikke for folk uten erfaring.

– Vi som ikke har holdt på så lenge tar ikke denne ruten, den er ikke for nybegynnere, fastslår Swavek  Wojniusz, som har klatret i to år, og er på sin første Costa Blanca visitt.

Han, Einar Quale, som har klatret i tre år, og Thomas Mengshoel, som har holdt på i noen år, men ikke har hatt tid til å klatre regelmessig nok, skal ta en annen og mindre krevende rute like i nærheten.

– Det kreves regelmessig trening for å klatre på dette nivået, mitt mål er å trene meg opp og klatre to til tre ganger i uka fremover, sier Thomas.

– Den ruten vi skal ta i dag er meget teknisk krevende. Men det er muligheter for alle her på Costa Blanca. Det finnes en ”Fører”, eller rettere sagt en guide som beskriver alle klatrerutene her på kysten, forteller ”Nilsen”, som klatrer minst fire ganger i uka.

Kan anbefales
Selv om det er forskjellige nivåer innad i gruppen, enes alle om en ting; fjellklatring er gøy. Selv om det kan kjennes vondt på kroppen innimellom.

– Det blir en del slitasje på fingrene, og både albuer og skuldre får kjørt seg. Det gjelder egentlig alt som har med armene å gjøre, sier Einar.

– Du må huske å ta med tærne også, vi står ofte på skarpe fjellhyller, supplerer Thomas.

– Fjellklatring er en aktivitet for alle. Det er heller ikke spesielt dyrt. En nybegynnerpakke med alt man trenger ligger på rundt fem tusen kroner. Det eneste jeg anbefaler er at starter med et klatrerkurs. Sikkerhet er viktig, og det er best å lære alt riktig fra begynnelsen. Klatrermiljøet hjemme i Norge er i sterk vekst, og antallet klatrere et 20-doblet i forhold til for ti år siden. En av verdens aller beste sportsklatrere er norsk, han heter Magnus Midtbø, sier ”Nilsen”. Så er det tid for å begynne igjen. Gjengen har intern konkurranse, og for å ”klare” ruta må man klatre opp og komme seg ned uten pause. 
 

Norsk Helsebedrift søker helsesekretærer på hel-, og deltid!

Jobb fra hjemmekontor i Spania! Bor du i Alicante området, gjerne Torrevieja og ønsker å jobbe fra Spania fra hjemmekontor mot norske pasienter via nett på telefon og data, er...

Selge spaniaboligen din UTEN å reise til Spania?

Hele pakken hos LNDINBOLIG En del av våre kunder som vil selge boligen sin hverken kan eller ønsker å reise til Spania for å avvikle eierforholdet.Det kan være, tidsklemme, arveoppgjør,...

Relevante nyheter