ALBIR: En kvinne som jobbet som frivillig ved Sjømannskirken i Albir-Villajoyosa vant rettssaken der hun skal ha blitt voldtatt av en 70 års gammel nordmann som også jobbet som frivillig ved Sjømannskirken.
Kvinnen er nå lettet over at saken er over og ifølge avisa Diario Informaciòn lyder dommen på fire års fengsel og mannen må i tillegg betale kvinnen 6 000 euro i oppreisning.
ALBIR: En kvinne som jobbet som frivillig ved Sjømannskirken i Albir-Villajoyosa vant rettssaken der hun skal ha blitt voldtatt av en 70 års gammel nordmann som også jobbet som frivillig ved Sjømannskirken.
Kvinnen er nå lettet over at saken er over og ifølge avisa Diario Informaciòn lyder dommen på fire års fengsel og mannen må i tillegg betale kvinnen 6 000 euro i oppreisning.
Kvinnens bistandsadvokat, Hege Salomon har i skrivende stund ikke mottatt dommen, men forholder seg kun til det norske medier har meldt. På denne bakgrunn, og med viss reservasjon, sier Salomon til Spaniaposten:
– Min klient er veldig lettet over utfallet i saken og hun er glad for å ha fått det hele overstått. Det har vært veldig utfordrende å samarbeide med spansk politi. Jeg har til og med opplevd at politiet bare har lagt på røret når jeg har ringt.
Dårlig kommunikasjon
Bistandsadvokat Hege Salomon påpeker at det ikke har vært kontakt mellom henne og politiet før Kripos og Interpol ble involvert i saken. Dette har gjort det spesielt vanskelig å følge etterforskningen i saken.
– Min klient føler at hun har fått dårlig oppfølging av den norske utenriksstasjonen i Spania. Alle snakket spansk, og det har vært vanskelig å vitne i saken. Generelt har det vært elendig kommunikasjon mellom norske og spanske myndigheter i denne saken. Det har skapt stor uvisshet hos min klient, fastslår bistandsadvokat Hege Salomon.
Sjømannskirken iAlbir-Villajoyosa har tatt denne saken alvorlig og de jobber med å løse utfordringene knyttet til konflikten ved kirken.
– Vi har over tid hatt en utfordrende situasjon knyttet til arbeidsmiljøet ved denne sjømannskirken. Vi ber om forståelse for at det er vanskelig å si mye om dette fordi det er en personalsak og vi har taushetsplikt, men i enhver sammenheng der folk arbeider og bor tett, kan det oppstå problemer. Det gjelder også for Sjømannskirkens utestasjoner, sier generalsekretær Audun Myhre.
Vanskelig fortid
Kvinnen har tidligere forklart til TV2 at hun ble voldtatt av en eldre mann som også jobbet frivillig ved Sjømannskirken i Albir. Voldtekten skal ha funnet sted etter at hun sammen med en slektning og mannen hadde vært ute og spist middag.
– Siden det var drukket alkohol var avtalen at han skulle overnatte på sofaen i stuen, men den dømte mannen gikk inn på soverommet hennes og forgrep seg mot henne mens hun sov. Hun våknet av at han voldtok henne mens hun sov, opplyser kvinnens bistandsadvokat, Hege Salomon, til TV2.
Under rettsaken torsdag 6. oktober var ikke bistandsadvokaten til stede når kvinnen ga din forklaring til retten via videolink fra Norge.
Kvinnen har en vanskelig fortid, hvor hun har blitt utsatt for overgrep og slitt med rusmisbruk over en periode. Hun betrodde seg til den mannlige frivillige og stolte på ham.
– At han begikk dette overgrepet mot henne har vært et voldsomt tillitsbrudd. Det at en person som hun trodde hun kunne stole på kunne bryte det tillitsforholdet de hadde har nesten vært det verste for min klient, sier Salomon.
Salomon har fått avslag på å kunne få bistå sin klient under de rettslige avhørene, noe hennes klient har tatt veldig tungt.
Mannen som sto tiltalt har hele tiden nektet for å ha gjort noe ulovlig.
Profesjonelle rådgivere
Sjømannskirken i Albir-Villajoyosa ligger i et område omringet av et stort norsk miljø.
Generalsekretær for Sjømannskirken, Audun Myhre, uttaler på Sjømannskirkens hjemmeside at han håper de interne utfordringene ikke påvirker folks ønske om å besøke og bruke Sjømannskirken.
– Vi tar denne saken alvorlig og har blant annet brukt profesjonelle rådgivere. Men vi har ikke lykkes og det er beklagelig. Vi jobber nå med løsninger i håp om en snarlig bedring, sier Myhre.
Myhre hevder at kvinnen ikke jobbet i Sjømannskirken som frivillig, men at hun var en vanlig bruker av deres tilbud. Videre hevder kirken at kvinnen ble fulgt opp av sjømannskirkens medarbeidere under oppholdet i Spania.
Tatt ut av tjeneste
Konflikten startet for tre år siden og da overgrepssaken ble kjent fikk det umiddelbare konsekvenser for mannen.
– Vi brukte våre retningslinjer som medfører at han ble tatt ut av frivillig tjeneste mens saken pågikk i det spanske rettssystemet, sier Myhre.
Da det forelå en avgjørelse i rettsapparatet for tre år siden ble den vurdert slik at mannen igjen kunne være frivillig i sjømannskirken.
Vil ikke kommentere
I Sjømannskirken har den tiltalte mannens funksjon vært som kirkevert og lest tekst under gudstjenesten.
Siden saken nå igjen har versert i rettssystemet har er mannen igjen blitt tatt ut av frivillig tjeneste ved Sjømannskirken.
På telefon til Sjømannskirken i Albir-Villajoyosa sier de at de ikke kjenner saken særlig godt og ber Spaniaposten om å henvende seg til generalsekretær.
Generalsekretær Audun Myhre ønsker imidlertid ikke å kommentere saken og dommen ytterligere.
Av Anette Fredriksen og Jon Henriksen