Johan Galtung er død

Publisert

Johan Galtung ble født i Oslo i 1930 og døde sist lørdag i hjembyen i en alder av 93 år. Han hadde doktorgrad i matematikk (1956) og sosiologi (1957), var professor i fredsvitenskap og ekspert på mekling og konfliktløsning.

Helt siden han oppdaget Alfaz del Pi på 60-tallet hadde han hatt tette bånd til byen hvor han også hadde sin egen bolig.

SpaniaPosten intervjuet Galtung ved to anledninger i 2009 og i 2011.

Fredsprofessoren i Alfaz del Pi

Johan Vincent Galtung: – De første nordmennene som slo seg ned i Alfaz del Pi var landsvikere og frontkjempere

Som en av de første nordmenn i Alfaz del Pi var hans observasjoner av den tidligere norske kolonien svært interessante. Det var også interessant å høre om hvordan Galtung følge PSTs overvåkning av ham som såpass plagsom at det bidro til at han flyttet utenlands.

Blant de første til Alfaz del Pi

Galtung kom som en av de første nordmenn til Alfaz del Pi. Han kategorisete i et tidligere intervju med Spaniaposten den norske innvandringen til området i tre faser, hvorav de to første ikke var overveldende positive.

– De første nordmennene som slo seg ned her var landsvikere og frontkjempere. Etter det kom det jeg kaller for oljearbeiderfasen, mens vi nå er inne i en tredje fase som domineres av folk som jobber her nede eller jobber herfra, slik som meg selv, samt en stor gruppe flotte og aktive pensjonister.

– Dagbladet og VGs negative fremstillinger av det norske miljøet her passer til de to første fasene. Landssvikerne var det jo lite positivt med, de hadde til og med underskriftskampanjer til fordel for Francos regime og fikk panikk da han døde i 1975. Oljearbeiderfasen var det heller ikke så bra. De etterlot seg mange ”frustrerte fruer” hver gang de reist tilbake til plattformene. Dessuten var miljøet den gang preget av mye alkohol.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter