Flyktningbåter til Altea, Villajoyosa og Benidorm

Publisert

Immigrant- og flyktningstrømmen over Middelhavet fra Afrika til Europa skjer normalt lenger syd enn Alicante. Torsdag 26. juli måtte imidlertid fire småbåter med til sammen rundt førti personer reddes i havn nord på Costa Blanca. Båtene ble fanget opp i Altea, Villajoyosa, Benidorm, Javea og provinshovedstaden Alicante.

Det er tredje gang i år at immigrantbåter fra land nord i Afrika når kysten av Alicante-provinsen. Den første båten kom i januar da tre personer ble plukket opp utenfor Calpe. Den andre ble oppdaget i mai da elleve personer måtte reddes inn til Altea.

Alle som kommer blir tatt hånd om av helsepersonell. Etter flere dager i åpen båt over Middelhavet er helsetilstanden kritisk for mange. Ved siden av den enkelte kommune er spanske Røde Kors blant organisasjonen som står for mye av hjelpen.

50.000 mennesker

Presset på Spania om å ta imot immigranter har økt den siste tiden. Spesielt prekær er situasjonen i den spanske enklaven Ceuta i Marokko. Beregninger fra grensepolitiet tyder på at rundt 50.000 personer befinner seg på marokkansk side, klare til å ta seg over grensen til Spania.

De fleste som kommer til Marokko er angivelig fra afrikanske land syd for Sahara. Torsdag 26. juli skal mellom 600 og 700 immigranter ha klatret over gjerdet på grensen mellom de to landene. De som kom seg over gjerdet ble holdt på grensen, klar for øyeblikkelig tilbakesendelse til Marokko.

«Umiddelbar deportasjon»

Den nye PSOE-regjeringen i Spania har i likhet med forrige regjering forsvart såkalte «umiddelbare deportasjoner» (devoluciones en caliente). Spania har tidligere fått kritikk for denne praksisen. Begrunnelsen for kritikken har vært at man bryter folkerettslige regler for håndtering av immigranter og flyktninger som allerede er tatt opp i spansk lovgivning.

Umiddelbar hjemsendelse er ikke tillatt etter spansk lov. Dersom immigranter har kommet seg inn på spansk territorium, slår den spanske utlendingsloven fast at alle har rett til juridisk bistand og til å bli registrert, blant annet for å identifisere eventuelle mindreårige eller folk som lider politisk forfølgelse i hjemlandet og som derfor har krav på status som asylsøkere.

Den nye regjeringen forsvarer den umiddelbare tilbakeføringen med at personer som har forsøkt å ta seg inn i landet er stoppet «på grensen» og slik sett aldri har rukket å sette bena på spansk territorium. Dette gjelder imidlertid ikke båtimmigrantene som når kysten av Alicante og områder lenger syd, i det de allerede befinner seg i Spania.

Les også:

Villajoyosa: Lik funnet i sjøen

Vil tillate umiddelbare deportasjoner

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter