Fortet i Polop kommer frem fra glemselen

Publisert

Øverst i landsbyen Polop troner ruinene av det som en gang var et fort påbegynt på 700-tallet. I dag finner man byens kirkegård inne på det normalt avlukkede området få egentlig vet hva er. Litt om litt settes ruinene i bedre stand av rådhuset i landsbyen. Meningen er at anlegget på toppen skal bære preg av å være et utendørs museum som vil fortelle om både stedets og regionens historie.

Restene av borgen kan skimtes på toppen av landsbyen.

Fra maurerne på 700-tallet til Baronen på 1400-tallet

Dette lille fjellet i Polop ligger strategisk til. Herifra har man god oversikt over dalene rundt. Stedet er enkelt å forsvare. Mange har hersket over fortet på toppen som del av de militære og politiske endinger og konflikter i regionen.

Det var en gang i det 7. århundre man begynte å bygge på toppen.

Det var tidlig på 90-tallet forfallet sakte stoppet. Man begynte å dokumentere området og fikk kartlagt deler av det opprinnelige fortet som i dag ikke er synlig. Fortsatt vet man ikke hvor den opprinnelige inngangen var. Rådhuset i Polop sier de nå vil gi høyere prioritering til fortet. Målet har lenge å etablere et utendørsmuseum på toppen. Byens ordfører Gabriel Fernández håper byens egen befolkning skal bli mer bevist sin egen historie samtidig som prosjektet kan trekke flere turister til landsbyen.

Gjorde landskapet grønt

Det var maurerne, muslimer som emigrerte fra Nord-Afrika. De befolket området og etablerte flere av byene og landsbyene. Terrasse-jordbruk og kanaler som leder vannet fra elver og bekker er en del av arven. Slik gjorde man landskapet grønt. Kanaler for vanning og introduserte et langt mer moderne og effektivt jordbruk. Polop og Marina Baixa ligger perfekt til med mye vann som kommer ned fjellene rundt. Når kanalene var på plass og terrasse-åkrene etablert ble området svært verdifullt.

XIRLES Bildet viser eldgamle terrasser i Polop hvor det fortsatt dyrkes mandler og oliven. Terrasser, et konsept maurerne tok med fra Nord-Afrika, forhindrer at jorda renner bort med regnet. Og når man vanner rekker å trekke ned i grunnen. Det er langt enklere å arbeide hvor det er flatt.

Polop, den grønne lunge i Marina Baixa

Maurerne introduserte avlinger som appelsiner, ris, nisperos og mye mer. Via silkeveien og Midt-Østen kom disse nå “typisk spanske” jordbruksproduktene først til Nord-Afrika og siden til den iberiske halvøya, primært Valencia-regionen.

Den dag i dag kan man lett se hvorfor Polop hadde så høy verdi. På byens torg kan man fortsatt hente vann fra fontenene hvor vannet fra fjellene renner ut. Vann som har blitt fraktet mange kilometer gjennom eldgamle kanaler, etablert av nettopp maurerne.

ELDGAMLE KANALER: Folk kommer fjerne fra nabokommunene til Polop for å fylle opp. Medbrakte kanner fylles opp med friskt vann fra fjellene.

Maurerne etablerer fortet engang på 700-tallet. Den mest kjente av deres herskere i området var al-Azraq. Han var en høytstående “politiker og hersker” underlagt det islamske riket som ble ledet fra Andalucia. I det herskere over området kom og gikk har fortet og Polop vært underlagt Jaime I “Erobreren”, Bertrán del Belpuig, fra 1277 ble det en del av “señorío de Bernat de Sarriá. På 1400-tallet overtok Baronen av Polop, Don Diego Fajardo

Angrep fra Aragón

Tidlig var fortet i Polop del av forsvaret mot de mange angrepene man så fra “kristne” stater nord på den iberiske halvøya. I den tidlige perioden var det kongeriket Aragón som angrep flere ganger.

POUET-AVTALEN Al-Azraq hersket over området i det Jaime innvaderte. Borgen i Polop var en del av de festningene al-Azraq hadde som del av sitt rike som strakk over store deler av Alicante-provinsen. Bildet viser en forhandling han deltok i sammen med en av de “kristne” som ville invadere

Det var i 1268 at Jaime I invaderte Polop og “kristnet” området. Han hadde fra avstand observert flere opprør innad muslimenes rike og valgte å slå til i 1268 for å erobre dette attraktive området. Det var Al-Azraq som den gangen var “høvdig” over store deler av dagens Alicante-provins. Han ble født i Alcalà-dalen en gang på 800-tallet, ikke langt fra Jalon. Området han hersket over ble forsvart gjennom et nettverk av flere borger, blant dem denne i Polop.

Historikere fra Alicante-provinsen har laget en egen dokumentar om al-Azraq.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter