Forebygger larve-plage ved å sprøyte i skogen

Publisert

I Alfaz del Pi har man sprøytet furutrær i nærheten av urbane strøk og ved turstier. Man sprayer toppen av trærne med et insekts-middel som dreper larven på et tidlig stadie.

I Alfaz del Pi har man sprayet ved inngangen til turstien som leder ut til fyret i Albir, Centro de Interpretación Paisajista y Medio Ambiental (CIPM). Man har sprayet ved Los Carrascos og i byens syv hundeparker, i calle Tritó, Saturn, Tauro og San Pere, samt i Jardín de Alfaz og Escandinavia urbanisasjonene og i området rundt Forum Mare Nostrum.

Senvinters titter de frem, larvene som i verste fall kan ta livet av nysgjerrige hunder eller gi allergiske reaksjoner hos mennesker. Disse små hårete larvene trekker ned fra furutrærne hvor de har tilbrakt vinteren i sine hårete poser. Nede på bakken går de, i prosesjon, en etter en på lang rekke, de er ofte å se frem til mai.

orrugabig.jpg

Hvor farlige er prosesjonslarvene i Spania?

Prosesjonslarvenes hår er hule og inneholder maursyre og giftstoffet thaumatopoein. Kommer man i direkte kontakt med larvene, vil det oppstå store blemmer på kroppen som ligner på brannsår og som kan føre til alvorlig infeksjon hos mennesker. Er man i kontakt med de nesten usynlige hårene som larvene legger igjen på bakken under vandringen eller hårene som svever i luften når det er mye vind, kan det føre til mye irritasjon i ører, nese og hals.

Man må aldri trampe på og drepe larvene med skoen, for da vil hårene sette seg i skosålen og bli tatt med inn i huset hvor de kan forårsake alvorlige allergiske reaksjoner hos både husdyr og mennesker.

Larvene er spesielt farlige for dyr. Hvis en hund kommer i kontakt med hårene, vil det oppstå en umiddelbar reaksjon i form for kløe og opphovnet ører og tunge. Er dyret så uheldig å komme borti larven med munnen, kan tungen i løpet av noen få minutter bli så stor at hunden ikke greier å puste og etter hvert kveles.

Oppdager man at hunden klør seg mye på ørene eller at tungen begynner å hovne opp, er det viktig å komme seg til veterinær umiddelbart. Kommer man fram til veterinær i tide, er det som regel nok med en injeksjon. Andre ganger må tungen klippes av.

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter