Fjellgeit trekker ned mot byene

Publisert

Mankesau er blitt et stadig vanligere syn nord på Costa Blanca. Normalt holder dyrene til i fjellene, men de siste årene har man sett stadig flere eksempler på at de også trives ned mot byene og i områder nærmere havet. Lørdag 14. februar skal en bilist ha sett en større flokk langs hovedveien mellom Alcalalí og Llosa de Camatxo like nord for Altea, skriver avisen Información.

Den eksotiske mankesauen regnes som en attraksjon i Spania, men kommer opprinnelig fra Afrika i områder nord for Sahara. Dyret ble innført i Spania på 1970-tallet for å tilfredsstille jaktlystne spanjoler og tilreisende fra utlandet, men har etter det vokst i bestand og er i dag regulert gjennom årlig fastsatte jaktkvoter.

De første dyrene ble bragt til naturparken Sierra Espuña i Murcia. Fraværet av dyrets naturlige fiender i kombinasjon med stor evne til reproduksjon gjorde at stammen rask vokste og spredte seg til andre steder i regionen. De karakteristiske hornene som bøyer seg bakover på dyrene kan hos bukken bli over 80 cm lange. Hannen kan bli opp mot 140 kilo tung, mens hunnen veier rundt halvparten.

Nord på Costa Blanca har man sett mankesauen bevege seg i fjellene ved Finestrat, ved Sierra de Bernia og i områder lenger nord. Fjell og tørt ørkenlandskap er dyrets naturlige tilholdssted. Det anses derfor som interessant at man de siste årene også har sett eksempler på at de trekker nærmere havet.

Flokken på åtte dyr som ble sett lørdag 14. februar skal ha blitt oppdaget av en bilist rett ved hovedvei 720 mellom Alcalalí og Llosa de Camatxo ca. tre mil nord for Altea. I følge avisen Información skal dyrene ha blitt sett midt på dagen rundt klokken elleve. Folk som bor i området ved Llosa de Camatxo er angivelig blitt vant til å se mankesauen beite ikke langt fra husene. Tidligere er det også sett dyr i Pedreguer like nord for Calpe.

Les også: Ulovlig jakt et økende problem

Foto: Mankesau, Ammotragus lervia (Arkiv).

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter