Ekstrem skogbrannfare nord i Alicante-provinsen

0
147

Det er svært tørt i regionen. Det er sendt ut varsel om vind på opptil 80 km/t så er man nå svært bekymret for mulige skogbranner. Vinden gjør at en eventuell skogbrann sprer seg lynraskt. Tidligere har man sett storbranner som følge av at strøm-master velter som følge av sterk vind.

Klima-endringer og turisme

Alicante-provinsen er generelt sårbar for skogbrann. Menneskeskapte-klimaendringer har gjort klimaet tørrere, hver sommer ser man nye rekord-temperaturer. Regnet kommer i store mengder men kun i korte perioder, så det rekker ikke å trekke ned i grunnen. Overgangen fra jordbruk til turisme har ført til at de fleste åkerlapper og utmark gros over av busker, gress og småtrær. Når disse tørker ut er de brannbomber. Tidligere var disse områdene mer ryddige i det man aktivt drev med jordbruk. Mye jord står nå brakk, enten fordi man ikke ønsker å jobbe med jordbruk eller at man venter på å kunne selge det samme arealet for å bygge nye boliger.

Norsk sykehjem måtte evakueres

Dette var årsaken til storbrannen i 2009 hvor store arealer i Alfaz del Pi, La Nucia og Polop brant ned. Det norske sykehjemmet Betanien måtte evakuere sine beboere i det brannen nærmet seg anlegget.

brann1_0.jpg
Puig Campana fra storbrannen