Dr Anne Stensholt i Albir

Publisert

Hospital Clinica Benidorm, har en egen klinikk i avdeling i Albir primært rettet mot nordmenn. Her har det velrenomerte privatsykehuset opprettet et tilbud om allmenn legepraksis. Og om en har behov for hjelp av spesialister, er avdelingen i Albir direkte koblet opp mot klinikken i Benidorm og doktor Anne Stensholt har vært klinikkens norske lege siden 2008.

Hospital Clinica Benidorm, har en egen klinikk i avdeling i Albir primært rettet mot nordmenn. Her har det velrenomerte privatsykehuset opprettet et tilbud om allmenn legepraksis. Og om en har behov for hjelp av spesialister, er avdelingen i Albir direkte koblet opp mot klinikken i Benidorm og doktor Anne Stensholt har vært klinikkens norske lege siden 2008.

Anne Stensholt flyttet til Spania i 2006 og begynte da å jobbe innen det offentlige helsevesenet. Dette var en fin måte å bli kjent med det spanske systemet på, forteller hun. I januar 2008 spurte eierene av HCB om hun ville jobbe for den nye avdelingen innen allmennmedisin som de skulle etablere i Albir, og siden har hun jobbet der.

I tillegg til Dr Anne Stensholt har Albiravdelingen to tyske leger, samt tilgang til en spansk øyespesialist. De har også en norsk daglig leder og en sykepleier fra Bulgaria som går på norsk kurs. Til sammen snakker de seks forskjellige språk og på jobb snakker alle spansk seg imellom, forteller den norske legen som synes at det er et pluss for hennes egen spansk.

– De fleste som kommer hit er nordmenn, litt spanjoler, tyskere og engelskmenn, forteller Stensholt. Her setter legene av ca 20 minutter per pasient og er det behov for mer tid, så får de det. I det spanske offentlige helsevesenet er det satt av kun 5-10 minutter per pasient og legene skriver mest ut resepter og henviser pasienter videre til spesialister, forteller hun.

Stensholt forteller at det er mange nordmenn som reiser ”hjem” i disse tider og at en del kommer innom klinikken for å si farvel før de sees igjen til høsten.

– Det er hyggelig og det viser jo at vi hjelper dem. Det er viktig at folk føler seg trygge når de er syke i utlandet og da er det ekstra viktig at en kan snakke norsk med nordmenn. Jeg gir mye til mine pasienter og det er viktig å vise empati, mener Stensholt.

I tillegg til å jobbe som lege i den private sektoren har Stensholt vært ekstralege i landsbyene rundt om i distriktet og slik sett har hun blitt kjent med mange av lokalbefolkningens innbyggere. Selv bor hun og hennes norske mann ute på den spanske landsbygda i en finca med 18 måls tomt. Her har de to hunder, mandel og oliventrær og hvert år får de mange flasker presset olivenolje fra sin egen avling.

Hverdagen hennes består i jobb, venner og fincaen og så er både hun og hennes mann glad i å reise rundt i Spania, samt i gå turer i fjellet.

– Jeg føler meg privilegert. Vi bor bare en time unna Alicante og Valencia hvor der er masse kulturtilbud og samtidig bor vi kun en halvtime fra stranda, forteller legen. Selv kommer hun fra landet i Norge, men har jobbet som allmennlege mange år i Oslo.

Liker det “spanske”
– Spanjoler er svært flinke til å ta  vare på landområdene sine. De er inkluderende, gjestfrie, hyggelige, hjelpsomme og litt beskyttende. De i landsbyen min gir for eksempel ikke ut min adresse hvis noen spør hvor den norske legen bor, sier Stensholt med et smil.

For henne har det vært viktig å integrere seg i det spanske samfunnet og hun synes at hun er det nå. Før Stensholt og hennes mann flyttet til Spania hadde de feriehus i La Nucia og det ble derfor en naturlig prosess å flytte sydover, forteller hun.

Det norske ekteparet hadde et ønske om å slå seg ned på Costa Blanca før de ble pensjonister og spansken ble de ”tvunget” til å lære da de kjøpte en 18 måls tomt og startet en lang byggeprosess, sier den sympatiske legen.

Helfo
Dr Stensholt forteller at klinikken i Albir hjelper sine norske pasienter med å fylle ut de nye skjemaene som er kommet i forbindelse med den nye refusjonsordningen innefor EØS. Pasienter vil nå ha større valgfrihet når det gjelder hvor de ønsker å motta helsetjenester, men Dr Stensholt sier at det fremdeles er en del uklarheter rundt den nye reformen og at de jobber med saken, hva som vil dekkes etc.

Fra 1. januar 2011 ble det innført en ny refusjonsordning som omfatter bestemte typer helsetjenester mottatt innenfor EØS-området. Det gis kun refusjon for helsehjelp som en ville fått dekket (helt eller delvis) dersom hjelpen var mottatt i Norge.

Når en mottar helsehjelp innenfor EØS-området, betaler en selv. Deretter kan en sende inn søknad om refusjon til Helfo.

En har rett til å få refusjon for utgifter til helsetjenester etter denne refusjonsordningen hvis en er pliktig medlem av norsk folketrygd og i tillegg er statsborger i Norge eller et annet EØS-land.

Av: Linda Jeppesen

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter