Dokumentar om nazi-ubåt i Calpe

Publisert

Hemmeligheten om den tyske ubåten U-77 som ble senket utenfor kysten av Calpe under andre verdenskrig skal belyses i en ny dokumentar. Ubåten har vært gjenstand for mange rykter opp gjennom årene, blant annet at den fraktet gullbarrer fra nazistene.

Etter ti år med undersøkelser kommer en spansk dokumentar om den tyske ubåten. Ved hjelp av et spansk marinefartøy og båtklubben Real Club Náutico i Calpe skal dykkere nylig ha vært nede på vraket og tatt nye bilder. Båten skal for første gang ha blitt avfotografert i 2011.

Interessen for vraket har vært stor. Senkingen av ubåten utgjør en viktig del av krigshistorien fra andre verdenskrig.

Fartøyet skal ha blitt oppdaget i havet ved Costa Blanca den 28. mars 1943 og senere senket av to amerikanskbygde Lockheed Hudson A-28 lett-bombefly. Flyene ble brukt av Storbritannia under andre verdenskrig og kom fra den britiske militærbasen ved Gibraltar.

Av et mannskap på 47 personer skal 36 ha omkommet, mens 9 personer ble reddet opp fra havet av spanske fiskebåter. To personer ble aldri funnet. Diktator Francisco Franco som hadde samarbeidet med både Mussolini og Hitler før krigen, dysset ned hendelsen. Regimet skal verken ha informert om senkingen av ubåten eller de lokale fiskernes redningsaksjon.

Ubåten ligger i dag på 85 meters dyp, rundt ni nautiske mil fra kysten av Calpe-fjellet Peñón de Ifach. Koordinatene til vraket har ikke vært offentliggjort. Lokale fiskere skal imidlertid lenge ha være kjent med stedet. Blant annet skal garn etter fiskebåtene har satt seg fast i vraket.

Ryktene om vraket har vært mange, herunder at den inneholder en dyrbar skatt. Enkelte vil nemlig ha det til at fartøyet fraktet gullbarrer tilhørende den tyske nazi-offiseren Erwin Rommel eller til og med Adolf Hitler.

Den spanske tv-produsenten Fernando Navarrete skal ha uttalt at målet med dokumentaren har vært å fortelle «den reelle historien» bak den myteomspunne båten og avklare hva som faktisk skjedde det siste døgnet før den sank. I arbeidet med dokumentaren som ble påbegynt i 2009 er det gjort flere intervjuer med overlevende i Tyskland. I 2004 skal flere av de som ble reddet fra fartøyet ha fått et gjenmøte med de lokale fiskerne.

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter