Den russiske piloten som hoppet av til Ukraina, skutt og drept i Villajoyosa

Publisert

En mann som ble skutt og drept i Villajoyosa, antas å være en russisk helikopterpilot som hoppet av til Ukraina i fjor. Spanske myndigheter opplyser til BBC at offeret kan ha levd under falsk identitet.

Liket av Kuzminov funnet i nærheten av en eiendom i byen Villajoyosa (Alicante), sammen med dokumentasjon som samsvarer med hans nasjonalitet, men med et annet navn.

En utbrent bil som tilsynelatende ble brukt av angriperne, ble funnet i nærheten av åstedet, opplyser etterretningstjenesten til pressen.

I august fløy Maxim Kuzminov et helikopter inn på ukrainsk territorium, der han overga seg selv.

En talsmann uttalte til den ukrainske avisen Ukrayinska Pravda: “Vi bekrefter at han er død… Han bestemte seg for å flytte til Spania i stedet for å bli her.

“Det vi vet er at han inviterte sin tidligere ektefelle til å bli med ham, og så ble han funnet skutt og drept.”

Kuzminov skal ha kontaktet den ukrainske etterretningstjenesten for å informere dem om sin beslutning om å hoppe av en gang i fjor.

I forbindelse med “Operasjon Synytsia” fløy han Mi-8-helikopteret sitt over grensen og landet i Øst-Ukraina 9. august.

To andre personer om bord, som ikke kjente til Kuzminovs planer, ble skutt og drept da de begynte å løpe tilbake mot grensen etter at helikopteret hadde landet. Kuzminov, som også ble skutt i beinet, la skylden for drapene på russiske styrker.

Under en pressekonferanse i september sa Kuzminov at han byttet side fordi han var imot Russlands krig mot Ukraina.

Han sa også at Ukraina hadde lovet ham 500 000 dollar (397 000 pund) i statlige utbetalinger, nye dokumenter og beskyttelse for familien hans.

Ukrainske myndigheter sa at de hadde tilbudt Kuzminov muligheten til å bli i Ukraina.

Sekretæren for Ukrainas nasjonale sikkerhets- og forsvarsråd, Oleksiy Danilov, sa: “Han ville definitivt ha blitt beskyttet her. Og jeg tror ikke at de har oppført seg like skammelig her som de gjorde i Spania”, sier han.

Det har ikke kommet noen offisiell kommentar fra russiske myndigheter, men tirsdag sa Sergej Narysjkin, direktør for Russlands etterretningstjeneste, følgende: “Denne forræderen og forbryteren var et moralsk lik.”

Noen måneder etter at Kuzminov hoppet av, viste russisk stats-TV en mann som skal ha vært en russisk etterretningsoffiser som sa: “Jeg tror ikke han vil leve lenge nok til å bli stilt for retten.”

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter