Den Norske turistkirken i Benidorm fyller 10 år

Publisert

Playa de Levante i Benidorm byr ikke bare på finkornet sand og restauranter. For midt oppe i det hele, i en en av skyskraperne, ligger nemlig Den norske turistkirken. Her har stiftelsen holdt til i ti år og medlemstallet har økt fra 200 i 2001 til 400 medlemmer i 2011. 13. mars byr turistkirken på smørbrød og bløtkake og alle som vil er velkomne til jubileumsfesten.

– Forsamlingen er passe stor til lokalene nå. I oktober når det er høysesong blir det litt trangt, ellers er lokalene kjempefine, sier lederen Bente Fodnestøl til Spaniaposten.

Playa de Levante i Benidorm byr ikke bare på finkornet sand og restauranter. For midt oppe i det hele, i en en av skyskraperne, ligger nemlig Den norske turistkirken. Her har stiftelsen holdt til i ti år og medlemstallet har økt fra 200 i 2001 til 400 medlemmer i 2011. 13. mars byr turistkirken på smørbrød og bløtkake og alle som vil er velkomne til jubileumsfesten.

– Forsamlingen er passe stor til lokalene nå. I oktober når det er høysesong blir det litt trangt, ellers er lokalene kjempefine, sier lederen Bente Fodnestøl til Spaniaposten.

De om lag 600 kvadratmetrene er fordelt over to etasjer og inkludrer kjøkken, tv-rom, forsamlingsrom, stue, kontorer, lagerplass, m.m. I 2001 kjøpte kirken lokalene. De tok opp både privat lån samt banklån og noen av medlemmene kjøpte andeler. I 2004 var de gjeldsfri og i dag har de god økonomi, takket være den sterke offerviljen blant medlemmene. For her er det ingen medlemskontigent, kaffe og vafler er stort sett gratis og alt arbeid er basert på frivillige hjelpere. En av de store pådriverne er tidligere generalsekretær i Krf, Michael Daniel Kristiansen. Han var leder for turistkirken fra 2002 til 2005 og i dag er han aktiv med som hjelper i miljøet.

– Vi tilhører ikke en kirke og alle trossamfunn er velkomne hit. Vi har ingen prest og prekestolen betjenes av en som taler. Det kan være misjonærer, pensjonerte forkynnere, tidligere prester og nåværende. Forkynnelsen er generell. Det sentrale i kristendommen er vi enige om, sier Daniel.

Han forteller at kirken unngår temaer som er knyttet til en spesiell religion som for eksempel dåpen. Diskusjonsemner tar de ikke opp, for turistkirken er økumenisk og skal være et samlingspunkt for alle skandinavere i et inkluderende og åndelig felleskap.

Alle som vil kan bli medlem og det koster ingen ting. Det er spesielt langtidsturistene som finner veien til turistkirken. Siden stiftelsen ikke bruker noen form for markedsføring, er det munn til munn metoden som fungerer her, forteller lederen av turistkirken.

TURISTKIRKENS TILBUD

Det er mye kultur i turistkirken. De har blant annet jubelkor, solister og trioer. Hver onsdag har de temamøter. Fredager byr de å formiddagstreff med dikt, andakt utlodding og sang. Lørdager er det tid for risengrynsgrøt, samt hyggekvelder med lettere underholdning, humenistiske innslag og appell på kveldstid.

Søndager er det mye sang og musikk samt taler. Etter alle møtene er det bevertning med kaffe, kaker og smørbrød. De kveldene der ikke er noe program i turistkirken er de åpne, slik at nordmenn kan stikke innom å se på norsk tv, forteller Berit.

– Til jul hadde vi 60 stykker på middag her. Folk liker seg. Det er mange som kommer hit som ikke er kirkefolk i Norge. Her er det ikke så stort slik at alle blir kjent og alle blir sett, sier Daniel.

Han forteller at de har et stort lager i underetasjen og der kan de som vil komme med kofferter etc og leie lagerplass. Prisen er på 10 euro per år, og de har god plass.

– Vi arrangerer også turer hver vår og høst og vi har  datakurs for eldre, for her er det jo stort sett pensjonister, sier Berit.

– Ja her er du sett på som ung når du er 70 år og gammel når du er 90, forteller Daniel (88) og humrer. Selv bor han i en leilighet noen etasjer over turistkirken seks måneder i året og kjører bil frem og tilbake fra Norge til Spania hvert år alene.

En dag i uken besøker også to damer fra turistkirken nordmenn som er innlagt på sykehus i nærområdet. Berit og Daniel har ikke lagt merke til noen nedgang av nordmenn i Benidorm og føler at det stort sett har økt jevnlig med besøk hos dem. Noen kvelder har de over hundre stykker som kommer innom, forteller de.


STARTEN

Det var Nordmannen Conrad Tømte som var grunderen av Den norske turistkirken. Han startet med husmøter i 1988 og etter hvert leide en liten gruppe et lokale lenger nede i gata. Det ble fort overfylt, så i 2001 greide medlemmene å kjøpe et stort lokale rett på stranda  på Playa Levante i Benidorm.

Tømte følte at der var et behov for å samle nordmenn som var på langtidsopphold i Benidormområdet.  Selv var han metodistprest og ga mye av sin tid til turistkirken.

– Han har bevist at det ver et behov og vi følger samme spor i dag som da Tømte startet opp, forteller lederen.

– De eneste forandringene er at noen dør og nye kommer til. Stadig nye mennesker med nye resurser kommer hit, sier  Daniel.

– Vi er registrert og godkjent som kirke i  Spania, men vi er en forsamling, en frittstående økumenisk forsamling, understreker Berit.

Den norske turistkirken er åpen fra oktober til etter påske hvert år. 13. mars feirer de sitt 10 års jubileum og det er ingen ting som tyder på at det ikke skal bli ti år til med dette tilbudet for skandinavere i Benidorm.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter