Den hemmelige hagen

Publisert

Tekst og foto: Willy Verwoerd

Tekst og foto: Willy Verwoerd

Selv om mange nordmenn bor i eller besøker Alfaz del Pi og omegn, er de færreste klar over at de har en flott skulpturpark og botanisk hage nærmest bak huset. Akkurat nå kan du rekke en midlertidig utstilling med skulpturer av Jorge Castro Flórez og Bianca van Londen, men hagen og den permanente utstillingen er verdt et besøk året rundt.

Historien til Klein-Schreuder Skulpturpark startet for tretten år siden. Etter at det nederlandske ekteparet Johannes Klein og Johanna Schreuder hadde pensjonert seg tidlig, slo de seg ned i Spania. I 1996 kjøpte de en forfallen appelsinplantasje på 20 mål i Alfaz del Pi som ble begynnelsen på dagens anlegg.

Første oppgave var å tegne huset de skulle bo i og oppføre det på eiendommen. Så startet Johannes arbeidet med å planlegge og designe hageanlegget, mens Johanna sto for utvalget av passende trær og planter. For å sikre vannforsyningen, ble hagen koblet til det lokale vanningssystemet for landbruket.

Ny flyplass?
Neste oppgave var å restaurere de århundregamle historiske terrassene, bancales. I tillegg ble døde frukttrær fjernet, jorda pløyet og det ble anlagt over 800 meter med stier gjennom hagen. På dette stadiet begynte naboene å lure på om det var en ny flyplass under bygging.

Gjennom de neste fire årene ble det plantet en stor mengde busker, planter og trær og andre vekster av mange forskjellige arter. Takket være god tilgang på vann og det gunstige klimaet, vokste alle plantene raskt. Tiden var kommet for å begynne å utplassere skulpturer, og i 2002 fant den første en fin plassering i en umoden, men allerede vakker hage.

Ekteparet bestemte seg nå for at de ikke ønsket å beholde hagen for seg selv, men ville dele den med andre. I 2003 opprettet de derfor stiftelsen Fundación Klein-Schreuder. Stiftelsen overtok som eier av anlegget, og hagen er dermed sikret for fremtidige generasjoner. Mot slutten av 2003 ble parken åpnet for publikum.

Skulpturene
Siden den gangen har en rekke skulpturer blitt innkjøpt, alltid med mennesker og/eller dyr som tema. Utvalget er gjort ut fra tanken om at kunst ikke trenger noen forklaring og at mennesket eller dyret er tilstrekkelig som emne.

Den faste utstillingen utvides stadig og består nå av 17 skulpturer i bronse og jern. Verkene er hovedsakelig skapt av spanske kunstnere, men også skulptører fra Nederland og Tyskland er representert.

I tillegg til den faste skulpturutstillingen har hagen vært brukt til mange midlertidige utstillinger med lovende kunstnere. Nå i høst pågår det en utstilling med verk av spanske Jorge Castro Flórez og Bianca van Londen fra Nederland. Utstillingen er fortsatt åpen til og med søndag 1. november, så du kan akkurat rekke å få den med deg.

Kunstnerne

Jorge Castro Flórez er født i Spania i 1937, men vokste opp i Montevideo etter at foreldrene flyktet fra Franco. Han er kunstner på heltid og arbeider i bronse med realistiske avbildninger av abstrakte emner og temaer. Han stiller nå ut seks verk i små størrelser, i tillegg til at han har både et større og mindre verk i den faste utstillingen.

Bianca van Londen er 46 år og nederlandsk. Hun var opprinnelig lærer, men ønsket en forandring i livet og startet studier ved et kunstakademi i Belgia. Hun arbeider i alle slags materialer, inkludert uvanlige som piggtråd, og det er mye symbolikk i verkene hennes.

Vakker hage året rundt

Som navnet antyder er Klein-Schreuder Skulpturpark vel så mye park som skulpturer. På godt merkede stier kan du rusle fra skulptur til skulptur i en vakker botanisk hage som også omfatter en liten palmeskog.

Er du glad i roser, vil du bli begeistret for rosehagen med over 400 rosebusker. I tillegg inneholder hagen blant annet over 100 palmer, 60 morbærtrær, 400 sypresser, 1000 ligustere og en rekke andre arter. Underveis kommer du også forbi en scene "konstruert" av trimmede ligustere med musikere som er laget av stålplater. De fleste artene er merket med skilt, så hvis du vil kan du lære mye om plantelivet.

Mens hagegleden i Norge stort sett er begrenset til sommerhalvåret, kan du nyte den året rundt i skulpturparken. For mange er dette et viktig innslag i Spania-oppholdet. Hagen brukes også til konserter, bryllup og andre arrangementer og har til og med hatt en friluftsforestilling av klassisk ballett. Kanskje dette kan være stedet for din neste bursdag eller en annen festlig anledning?

Det finnes ingen servering, men du er velkommen til å nyte medbrakt kaffe på en av de mange benkene. Dessuten kan du få kjøpt en flaske vann eller vin på stedet, og det selges frukt, planter og frø fra hagen og noen suvenirer.

Hvor?
Klein-Schreuder Skulpturpark ligger i Camí del Pinar 23 i Cautivador-området helt nord i Alfaz del Pi. Parken er åpen for publikum alle søndager fra kl. 10-14, og grupper er også velkomne på ukedager etter avtale. I forbindelse med den midlertidige utstillingen er parken for tiden også åpen på torsdager kl. 15-18 (NB! Siste gang torsdag 29. oktober).

Adgang koster 2 euro pr. person. Parkens nettsted på www.klein-schreuder.com finnes nå også i norsk utgave i tillegg til spansk, engelsk, tysk og nederlandsk. Der finner du mer informasjon og detaljert veibeskrivelse, komplett med koordinater for de som har GPS-navigator.

Som nevnt er utstillingens siste dag søndag 1. november, så vil du ha den med deg må du ta turen senest i uka som kommer. Likevel blir noen av verkene antagelig stående litt utover den offisielle sluttdatoen, men kan da bare sees på søndager – med mindre du avtaler et gruppebesøk.

Fakta:

Klein-Schreuder Skulpturpark
Cami del Pinar 23
03580 Alfaz del Pi (Alicante)

Telefon/faks: (+34) 966 860 230
Nettsted: www.klein-schreuder.com
Epost: info@klein-schreuder.com

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter