Brenner for å hjelpe slagpasienter

Publisert

Årlig rammes rundt 15.000 nordmenn av slag. I Alfaz del Pi benytter norske Anvor Pauline Undheim (61) en kombinasjon av fysikalsk massasje, kopping og beinhinnestimulering for å rehabilitere slagpasienter.

Årlig rammes rundt 15.000 nordmenn av slag. I Alfaz del Pi benytter norske Anvor Pauline Undheim (61) en kombinasjon av fysikalsk massasje, kopping og beinhinnestimulering for å rehabilitere slagpasienter.

Anvor Pauline Undheim er offentlig godkjent sykepleier og har tidligere jobbet ved flere omsorgsinstitusjoner på Costa Blanca, blant annet Reuma-Sol i Alfaz del Pi.

-Jeg kom til Spania og startet å jobbe på Reuma-Sol i år 2000. Det var da en 90 år gammel dansk/norsk dame lærte meg behandlingsformen med beinhinnestimulering. Behandlingen er unik og spesielt rettet mot slagpasienter, men er også tilgjengelig for pasienter med MS, Parkinson og revmatisme, forteller Undheim. Nå jobber hun kun hjemmefra, og har pasienter i aldersgruppen 40 til 80 år.

»Slagbehandling er mitt hjertebarn»
Slagbehandling er Anvor Undheim sitt hjertebarn og hun ønsker å sette fokus på mer kvalitet i behandlingen. Helsemyndighetene hun har vært i kontakt med er lite nysgjerrige og interessert i nye behandlingsformer, det er et tema forbeholdt festtaler. Jeg mener selvfølgelig at denne behandling skulle bli offentlig godkjent, avslutter Undheim.

-Årlig rammes rundt 13.000 nordmenn av slag, og dessverre ser vi at stadig flere unge blir rammet. Det som er morsomt er å ha en behandlingsteknikk som kan gi pasientene tilbake førlighet og kontroll over kroppen. De som er slagrammet mister følelsene enten på høyre eller venstre side av kroppen. Det som er spesielt er at jeg får liv igjen i armer og ben. Jeg har de på benk, og utfører tre typer behandlinger; fysikalsk massasje, Kopping og beinhinnestimulering Dette fører til bedre sirkulasjon og setter fart på lymfesystemet. Det er inspirerende å kunne hjelpe. Målet mitt er at denne teknikken blir offentlig godkjent og å undervise slik at flere kan lære seg denne teknikken, sier Undheim.

Beinhinnestimulering
Ifølge sykepleieren setter behandlingen i gang nervetråder opp til sentralnervesystemet, som igjen gjør at hjernen gjenopptar kontrollen over muskler som har ligget i dvale.

-Beinhinnestimulering er en behandling som stimulerer nervekontaktene tilbake til sentralnervesystemet, forklarer Undheim. Jeg stimulerer de områdene av hjernen som ikke er skadet. Denne stimuleringen fører til at man igjen kan starte å røre en finger, hånd, fot eller tå som er rammet. Når en pasient har fått slag er det hjernen, og ikke de andre kroppsdelene, som er skadet. Disse er intakte og det er forbindelsene mellom hjernen og kroppsdelene som gjenopptas ved hjelp av behandling.

Fornøyd pasient
Det er stadig vekk pasienter som tar kontakt med Undheim. For tiden jobber Undheim med en 70-åringen Hans Alfsen fra Trøgstad. Alfsen ble rammet av slag for noen år siden og er nylig operert for et lårhalsbrudd. Han bor til vanlig ved Trøgstadheimen Bo- og Servicesenter og har kommet til Spania for å bli behandlet av Undheim. Kun etter en ukes behandling både går pasienten bedre og har bedre rørlighet.

-Etter kun fire behandlinger klarer jeg nå å gå alene og uten støtte. Det er fantastisk etter kun en uke med behandling. Allerede etter første behandling gikk jeg som om jeg ikke hadde gjort annet, ler slagrammede Alfsen.

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter