Bøtlegger tomme stoler på stranden

Publisert

Å plassere paraplyer i frontlinjen og forlate dem er fortsatt et av de største problemene på sanden i Benidorm skal man måle slikt i antall registrerte klager. Byrådet i Benidorm oppfordrer til “ansvarlighet”, og det lokale politiet er det som handler i tilfelle konflikt mellom de som bruker stranden.

I Calpe går han hardere til verks. Her vil man bøtelegge “tomme” stoler på strendene før kl. 9.30. Kommunen med det ønsker vil sette en stopper for at første linje fylles opp av parasoller og solsenger uten at noen faktisk bruker dem de første timene. Dette gjør man med dekning i forskriften om bruk og forvaltning av kystlinjen.

“Reserverer” sin plass før frokost

Klokken er sju en sommerdag. Stranden er fortsatt tom for turister, og bare noen få bader eller spaserer langs stranden. Noen minutter senere begynner det å røre på seg: Badegjester med strandstoler, parasoller, solstoler og håndklær går langs trebroene og sanden til de når strandkanten. Der plasserer de alle disse gjenstandene, og langt fra hva man skulle tro, vender de tilbake på samme måte som de nettopp har gjort og forlater stranden: de har allerede sin “reserverte” plass. Denne praksisen er vanlig hver eneste sommerdag i Benidorm, og hvert år skaper den kontroverser og problemer mellom de som står opp tidlig og de som kommer ned senere for å bade. Og i stedet for å finne en løsning, blir det mer og mer utbredt på de to viktigste strendene i byen.

Det er ikke forbudt å velge det beste stedet å tilbringe en dag på stranden. Det er mer diskutabelt å gjøre det tidlig om morgenen og la eiendelene ligge der i timevis, og derfor er det igjen et av de mest kontroversielle og omdiskuterte temaene blant lokalbefolkningen og turister som velger Benidorm som feriested. Å “bestille” den beste plassen er nesten et daglig ritual for mange.

Som regel eldre menn

De som står tidlig opp, som regel eldre menn, bærer alle eiendelene sine i armene for å dra til stranden og ta plassen som familien eller vennene skal innta noen timer senere. Noen har til og med tilpasset handlevogner eller barnevogner for å plassere alle gjenstandene på best mulig måte og gjøre turen til sanden enklere.

Allerede tidlig om morgenen kan man fra strandpromenaden se rader med parasoller og strandstoler som er satt opp så nær sjøen som mulig. Tidligere foregikk denne praksisen hovedsakelig i Rincón de Loix eller i Torrejó og enkelte steder langs Levante-stranden. I det siste har denne praksisen også spredt seg til deler av Poniente, spesielt de som ligger nærmest Elche-parken. Selv om nesten ingen strandhjørner i Benidorm eller til og med andre nabokommuner som Finestrat er skånet.

Seks meter bak

Ved ni-tiden er bildet på enkelte strekninger nesten så perfekt at det ser ut som første rad på en kino eller et amfi, men uten mennesker, bare solsenger og stoler. Det er imidlertid så nær som seks meter fra land. Et tau markerer denne grensen, og det er her du kan se strandelementene, perfekt justert. Hvorfor bare seks meter fra land? Fordi kommunen på grunn av pandemien installerte et tau som går langs alle strendene i denne utstrekningen. Det er korridoren som ble opprettet for å frigjøre den delen av sanden slik at badegjestene kan spasere i fred og få bedre tilgang til badeområdet. Noen brukere beskriver det som “en stor suksess” som har blitt opprettholdt til nå. For hvis den ikke var der, “ville de satt stolene helt inntil vannet”.

Selv om synet av tomme stoler er kontroversielt hvert år, finnes det noen unntak. Noen badegjester sier at de som “går ned for å reservere plass til hele familien og går igjen, blir forvekslet med dem som legger igjen tingene sine og går en tur på stranden”. Selv om de også erkjenner at “forskjellen er merkbar”. For i det første tilfellet stopper de ikke engang for å gjemme seg, og parasollene og stolene er stengt, og de prøver bare å ta opp plass”. Polemikken er servert.

Strandforordning

Men finnes det noen spesifikke regler mot denne strandskikken? Til å begynne med er det det lokale politiet som har myndighet til å fjerne disse gjenstandene på grunnlag av strandforordningen, som i ett av punktene uttrykkelig inkluderer “forbud mot å etterlate gjenstander i det offentlige rom”. Dermed kan de fjerne gjenstandene hvis det virkelig kan bevises at de har ligget ubrukt på stranden i lang tid, og ta dem med til hittegodskontoret. Men dette er et komplisert skritt. Badegjester kan også rapportere om slike omstendigheter. Noen brukere bestemmer seg faktisk for å ta dette skrittet selv, og fjerner stolene “uten eier”, noe som fører til mer enn én konflikt når de som etterlot dem på sanden kommer tilbake.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter