12 C
Alicante
30.4 C
Málaga
20.3 C
Las Palmas de Gran Canaria

Bikinien har 60 årsjubileum i Spania

Det er i år 60 år siden det ble tillatt for kvinner å bruke bikini i Spania. Benidorms ordfører Pedro Zaragoza satte seg på scooteren og reiste til Madrid for å overbevise general Franco om at bikiniforbudet fra 1948 måtte oppheves. Zaragoza gikk gjennomslag for sine synspunkter og fra sommeren 1952 var det fritt frem for bruk av bikini på spanske strender.

Det er i år 60 år siden det ble tillatt for kvinner å bruke bikini i Spania. Benidorms ordfører Pedro Zaragoza satte seg på scooteren og reiste til Madrid for å overbevise general Franco om at bikiniforbudet fra 1948 måtte oppheves. Zaragoza gikk gjennomslag for sine synspunkter og fra sommeren 1952 var det fritt frem for bruk av bikini på spanske strender.

Pedro Zaragoza var en fremsynt mann og så blant annet det store potensial som lå i Benidorms muligheter innen turisme og reiseliv. Da en britisk kvinne ble ilagt en bot på 40 000 pesetas for å ha på seg bikini på en av Benidorms strender, ble ordføreren så ergerlig at han satte seg på Vespa-scooteren og reiste til Madrid for å snakke med Francos og hans moralpoliti. Den åtte timers lange scooterturen ble altså kronet med hell. Pedro Zaragoza overbeviste Franco med sine argumenter. Selv ikke erkebiskopens trussel om å lyse Zaragoza i bann påvirket avgjørelsen.

– Franco støttet meg. Bikinien er tillatt i Spania og har kommet for å bli, konkluderte Zaragoza etter sitt Franco-besøk.

Kunne ikke stoppe utviklingen
Pedro Zaragoza jobbet internasjonalt for å promotere Benidorms fortreffelig som feriested under slagordet «sol og strand». Spesielt britene tente på Zaragozas forslag og ideer. Etter hvert fulgte skandinaviske og tyske turister etter. Benidorms strender ble gradvis fylt med bikinikledde kvinner i alle aldre fra store deler av Europa. Gradvis spredde moten seg til andre deler av fastlands Spania og til Kanariøyene.

– Det var ikke mulig å stoppe denne utviklingen. Bikinien er jo ikke annet enn todelt badedrakt, hevdet Zaragoza.

Pedro Zaragoza jobbet opprinnelig ved jernbanen i Madrid, men reiste tilbake til Benidorm da hans far døde. Fra 1950 til 1967 var Zaragoza ordfører i Benidorm, der han altså jobbet iherdig med å sette byen på det internasjonale turistkartet – noe han lykkes med. Etter den lange ordførerperioden ble Zaragoza medlem av parlamentet, han var guvernør i Guadalajara, jobbet ved flere departementer i Madrid og han var president i Alicante-rådet. Pedro Zaragoza døde 1.april i 2008 86 år gammel.

Atomprøvesprengning bak navnet
Bikiniens opphav stammer egentlig fra en atomprøvesprengning. 1. juli i 1946 gjennomførte nemlig USA de første atomprøvesprengningene av atomvåpen i fredstid i Bikini-atollen i Stillehavet. Bare noen dager senere lanserte designeren Louise Reard bikinien. Franskmannen hentet altså navnet til det nye, minimale klesplagget fra nettopp stedet der amerikanerne atomprøvesprengte.

Bikinien fikk imidlertid en trang fødsel. Det var vanskelig å få modeller til å stille opp og vise såpass mye hud, men nakendanseren Micheline Bernardini slo et slag for bikinien og gradvis hjalp det på populariteten.  Noe av hovedproblemet var at mange mente at bikinibuksen var for liten, den gikk under navlen og det var usømmelig og altfor sexy.

Det virkelige gjennombruddet kom i 1958. Marilyn Monroe og Rita Hayworth ble fotografert i et studio i Hollywood og bildene gikk sin seiersgang verden rundt.

Retromote i dag
Siden har verdensstjerner som Birgitte Bardot, Jayne Mansfield, Rachel Welch, Bo Derek, Jennifer Lopez og en rekke andre kjendiskvinner bidratt til bikiniens suksess.

Bikinimoten har forandret seg opp gjennom årene. På 70-tallet ble bikinien trekantformet, ofte med knytebånd i sidene. Lave skjæringer på buksene og noen med belte i livet. På 80-tallet kom overdelene i flere varianter med blant annet stroppløse overdeler. På 90-tallet ble bikiniene mer sportspreget med funksjonelle topper og superhøye skjøringer. I dag er bikiniene retromote og en salig blanding fra de ulike tiår vi har bak oss. En rusletur på stranda i dag fører nesten til at man kan trekke på smilebåndet over turbulensen bikinien skapte for vel 60 år siden, men slik er det ofte når man setter hendelser i et historisk perspektiv.

Av: Jon Henriksen

Relaterte saker

- Advertisement -