Ber om forståelse for «høyballer» på stranden

Publisert

Dénia kommune ber om forståelse for sjøgresset, tangen og taren som i perioder samler seg langs byens strender. Strendene rengjøres rutinemessig. Perioder med vind og sterk strøm i havet fører imidlertid til at planterestene fort dukker opp igjen. Kommunen påpeker samtidig at det er snakk om et naturlig fenomen, symptomatisk for et levende hav og en garanti for det biologiske mangfoldet.

Små runde baller av tørt gress på stranden! Du har kanskje sett dem? Med den brune fargen og ofte omgitt av plast og annet søppel fra mennesker ser de kanskje ikke så pene ut. De små høyballene er imidlertid helt naturlige. I perioder med vind og urolig sjø føres de inn til strandkanten sammen med tang og tare.

 

Vitalt for økosystemet

Nærmere bestemt er det snakk om planten Posidonia oceanica, en type sjøgress som er typisk for havbunnen langs Middelhavskysten. Sjøgresset er vitalt for økosystemene i havet og bidrar til vekstgrunnlaget for hundrevis av forskjellige plante- og dyrearter. Når man i perioder med sterke strømninger i havet ser mye av sjøgresset langs strendene, er det med andre ord snakk om et sunnhetstegn og betyr at det finnes rikelig av den viktige planten.

Kommunen og frivillige i Dénia skal den siste tiden ha fjernet flere tonn med planterester fra strendene. Sterk vind og strømninger fører imidlertid til at strendene fort fylles opp igjen. Kommunen opplyser at man ikke kan gjøre stort mer enn å intensivere arbeidet, noe som blant annet måtte til i midten av august.

Les også: Albir får miljøvennlige bøyer i havet

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter