Begeistring for Costa Blanca ble til bokprosjekt

Publisert

Flere og flere skandinaver flytter til Spania for å få et bedre liv. Svenske Peter Larsson har tatt dette faktum til etterretning og skrevet en bok som skal presentere Costa Blanca for svensker. Den svenske forfatteren tror at utvandringen fra Sverige bare vil øke i årene som kommer.

Flere og flere skandinaver flytter til Spania for å få et bedre liv. Svenske Peter Larsson har tatt dette faktum til etterretning og skrevet en bok som skal presentere Costa Blanca for svensker. Den svenske forfatteren tror at utvandringen fra Sverige bare vil øke i årene som kommer.

I 1986 kom Peter Larsson og kona Lisbeth for første gang til Costa Blanca. Et fem ukers opphold i Altea ga mersmak, og siden begynnelsen av 90-tallet har det svenske ekteparet bodd i Spania på heltid. De siste årene i en leilighet sentralt i Albir.

Peter er svært begeistret for sine nye hjemtrakter, så begeistret at han har skrevet to bøker om Costa Blanca. I 1989 kom ”Din dröm i solen”, og i år, 20 år senere, kom ” Flytta Söderut – Costa Blanca-Spanien”, som er en oppdatering og videreføring av førstnevnte.

Presentasjon av Costa Blanca
– Jeg kommer til å utgi tre bøker i år. En om pedagogikk, en barnebok om jordens fremtid og ” Flytta Söderut – Costa Blanca-Spanien”, som er tematisk todelt. En del omhandler boligkjøp i Spania, mens den andre er ment som en presentasjon av Costa Blanca. Jeg tror det er mange svensker som ikke vet hvor fantastisk dette området er, og som ikke vet hva slags muligheter som finnes her, sier Peter, som har bakgrunn som lærer og frilansjournalist. Han har dessuten tidligere skrevet både dikt- og novellesamlinger. I fremtiden planlegger han en roman med handling fra Spania.
Da han kom flyttende til Spania var Peter med og startet Mas Amigos i Benidorm. På midten av 90-tallet hadde foreningen 12.500 medlemsfamilier, noe forfatteren mener antyder at det må ha bodd minst 20.000 svensker i området allerede den gangen.

– I dag er noe over 30.000 svensker bosatt på Costa Blanca, rundt 25.000 i Torreviejaområdet, og et sted mellom fem og åtte tusen her i nord.

– Generelt syntes jeg kanskje at nordmenn har vært flinkere til å oppdage Costa Blanca enn svensker, for mange svensker er det fortsatt Costa del Sol som gjelder. Målet med boken er å spre kunnskap om Costa Blanca, og da mener jeg hele Costa Blanca, ikke bare den sydlige delen hvor de fleste svenskene bor. Klimaet og levesettet er like fantastisk hele veien, sier Peter.

Blomstrende utvandring
Peter Larsson har liten tro på at den svenske utvandringen til Spania kommer til å avta.

– 1,2 millioner svensker ble født mellom 1945 og 1954, de såkalte 40-tallistene. I en undersøkelse svarer 270.000 40-tallister at de vil flytte sørover. Spania befester topprangeringen blant disse, Thailand og Brasil er i ferd med å tape terreng. Disse tallene motiverte meg til å oppdatere boken og gi den ut på nytt, forteller Peter, som får god hjelp av kona Lisbeth til å lansere og promotere boken.

Den svenske forfatteren mener at charterturismen åpnet dørene for den utvandringen som foregår i dag.

– De generasjonene som hovedsakelig flytter nedover hit har vært vant til å reise til Kanariøyene og Mallorca. For dem er det ingen sak å flytte til den iberiske halvøy på permanent basis. EU har bidratt til å gjøre Spania til et moderne og velfungerende land. Det er i dag like lett å bo i Albir som i Göteborg.

– En godt utbygd skandinavisk infrastruktur gjør det mulig for alle skandinaver å flytte til Costa Blanca, det gjelder også 80 år gamle Ana som bare kan svensk. Helsevesenet og alt annet fungerer perfekt. De hindringene som fantes før er borte.

– Generelt kan man si at ”EU ånden” – EU medlemskapet – har gjort det har gjort det mye enklere å flytte utenlands. Det er også heldigvis slutt på den holdningen at alle svensker som flytter til Spania er banditter og skattesnytere, sier Peter.

Manual til boligkjøp
Boken ” Flytta Söderut – Costa Blanca-Spanien”, er i tillegg til å være en innføringsbok for Costa Blanca, også skrevet som en manual til svenske boligkjøpere i Spania. Peter mener det er mange feller og mye dårlige hus til salgs.

– Jeg tror at det beste man kan gjøre er å satse på en anerkjent spansk eiendomsmegler, eller alternativt en godt etablert svensk megler. Noen inngår avtaler om kjøp av leilighet over en drink eller fire på en eller annen bar, det er ikke noe å satse på. Å kjøpe bolig i Spania er det samme som å kjøpe bolig i Sverige. Det finnes lover og regler å forholde seg til. Det er et utbredt inntrykk at spanjoler er kjeltringer som man ikke kan stole på. Denne holdningen er like gal som den er farlig. Slik er det bare ikke.

– Det finnes mange skrekkeksempler på eiendomsmeglere her nede, det kan man ikke komme bort fra. Det var en fyr på hjørnet her som drev et jeansutsalg, vedkommende var forresten verken svensk eller spansk. Jeansbutikken gikk dårlig, og plutselig en dag hadde han begynt med eiendomssalg. Det sier seg selv at det ikke er bra, smiler Peter.

”Golfkysten”
Det er ikke lenger bare pensjonister som kommer og bosetter seg på Costa Blanca.

Den yngre generasjonen kommer etter. Det skaper arbeidsplasser og infrastruktur, som igjen forenkler utflyttingen for andre.

– Jeg tror at mange flere svensker kommer flyttende nedover når den økonomiske krisen avtar. Svært mange har en onkel, ei tante eller ei bestemor på Costa Blanca. Det gjør at andre får øynene opp og etter hvert ønsker å flytte selv.

– Eksempelvis var jeg i fjor innom en fotobutikk i Göteborg for å kjøpe et nytt batteri til kameraet mitt. Eieren av butikken erklærte at han hadde et sterkt ønske om å flytte nedover til Spania. Det var hovedsakelig golfmulighetene som virket tiltrekkende på han.

I 1989 spådde Peter at det kom til å være 20 golfbaner på Costa Blanca innen få år.

Han fikk helt rett. Peter mener at Costa Blanca har blitt den nye ”golfkysten”.

– I ” Flytta Söderut – Costa Blanca-Spanien” tar jeg sikte på å avlive en del vrangforestillinger og myter. En av dem er at man ikke nødvendigvis må reise til Costa del Sol for å spille golf. En annen er at det vinterlige klimaet her på Costa Blanca er bedre enn på Solkysten, selv om sistnevnte ligger lenger syd.

– Jeg tror at boken min kan være nyttig for alle som skal flytte til Costa Blanca. Av den forrige boken har jeg solgt nesten 3.000 eksemplarer. Folk elsker å lese om slike ting. Svært mange vanlige mennesker drømmer om å flytte sørover. De vil spise god og sunn mat, spille golf og nyte livet. Enda flere har som mål å kunne leve sine eldre dager under solen. Kort og godt er formålet med boken min at den skal hjelpe folk å bli kjent med Spania, avslutter Peter, som i september skal være representert på Nordens største bokmesse i Göteborg. 

 ”Flytta Söderut – Costa Blanca-Spanien” er til salgs i alle store svenske nettbokhandler.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter