Bedre vern for det historiske Bombarda-tårnet i Albir

Publisert

Like hvor man i dag finner det kjente fyrtårnet i Albir kan man fortsatt se restene av det gamle forsvars-tårnet. Det er nå innlemmet på listen over kultur-arven i Valencia regionen noe som bedre beskytter dagens ruiner.

Tårnet “Bombarda de l’Alfàs del Pi” var i bruk mellom 1500- og 1700-tallet. Tårnet ligger godt til på en klippe som går godt vern på grunn av sine høyde og utsikt over Altea-bukten og havet fra Calpe helt ned til Benidorm. Det er et av de mange vakttårnene som på den tiden ble bygget på Valencias kyst. De ble ofte ble angrepet av korsarer og pirater. Nå er dette historiske elementet innlemmet i General Inventory of Valencian Cultural Heritage, som inneholder en liste over slott og befestede elementer i Valencia-regionen som er over hundre år gamle, og som alle er erklært å være av kulturell interesse.

Dette ble kunngjort av rådmannen for kultur og kulturarv, Manuel Casado. “Bombarda-tårnet er tatt med i denne oversikten som et kulturminne i kategorien monument, og målet er å fortsette å beskytte og forbedre det”, sier rådmannen.

Tårnet ligger i den nordlige enden av Serra Gelada, på en klippe 111 meter over havet, ved siden av fyrtårnet i Albir . I dag går man til tårnet via camí del Far, den røde ruten i Parc Natural de la Serra Gelada, et av de mest spektakulære landskapene langs Alicante-kysten. Vakttårnene ble bygget på strategiske steder for å beskytte seg mot fienden og for å forberede forsvaret i tilfelle en trussel ble oppdaget.

På grunn av den dårlige bevaringstilstanden gjennomførte Alfàs del Pi kommune et arkeologisk restaureringsprosjekt mellom november 2011 og januar 2012. “Dette inngrepet gjorde det mulig å bestemme planløsningen, formen og dimensjonene på overkroppen og samtidig konsolidere de bevarte parametrene”, forklarer Carolina Frías, kommunens kulturminnetekniker og direktør for friluftsmuseet Villa Romana de l’Albir.

Tiltakene bidro til å stanse den alvorlige nedbrytningsprosessen som tårnet var utsatt for. I tillegg ble det gjennomført en topografisk undersøkelse ved hjelp av fotogrammetri, noe som gjorde det mulig å rekonstruere tårnet virtuelt. Etter at restaureringen var fullført, ble Bombarda-tårnet inkludert i tolkningsruten til Camí del Far de l’Albir. På denne ruten, som sammenfaller med en av naturparkens ruter, er det satt opp informasjonstavler om de viktigste miljø- og kulturressursene.

Serra Gelada er den første maritime-terrestriske parken i Valencia-regionen. Ruten til fyrtårnet i L’Albir, det nest mest besøkte i Generalitatets nettverk av naturområder, gir besøkende en spektakulær utsikt over Middelhavet, klippene, Calas del Metge og de la Mina…

En tilgjengelig rute som kombinerer natur og historie på en perfekt måte, med gruver av fønikisk opprinnelse og senere romersk utvinning av oker, sisternen, Bombarda-tårnet og L’Albirs fyrtolkningssenter, som ble åpnet for publikum i 2011 av L’Alfàs kommune, der livet til de gamle fyrvokterne er gjenskapt og naturparkens rike fauna og flora er synliggjort.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter