August-fiesta: Calpe feirer sin skytshelgen

Publisert

Festlighetene begynner denne lørdagen til ære for Virgen de las Nieves og avsluttes 13. august. Folk fra Calpe og besøkende vil kunne nyte en rekke konserter og musikalske innslag blant annet på «Plaza Mayor» samt tradisjonelle opptog og fyrverkerier.

Calpe gjør seg klar til å oppleve kommunens store dager, skytshelgenfestene til ære for Virgen de las Nieves, som arrangeres av Festkommisjonen av 2023 og rådhuset. Arrangementene starter lørdag 29. juli med den tradisjonelle Entrada de la Murta og avsluttes 13. august med festparaden.

Lørdagen starter med fyrverkeri og klokkeringing, og på ettermiddagen samles festivaldeltakerne på Plaza del Arco Iris for å gjennomføre opptoget Entrada de la Murta gjennom gatene i gamlebyen til de når Plaza Miguel Roselló. Der vil festens dronninger, María Crespo Devesa og Abril Mestre Castillo, fremføre “Crida a la festa” fra rådhusets balkong. På kvelden vil Plaza Mayor være vertskap for makrodiskoteket “Tumbalea”.

Søndag 30. juli blir det populær lunsj i Purísima-gaten om morgenen, cucañas i Llibertat-gaten om ettermiddagen og konsert med orkesteret “La Pato” på Plaza Mayor ved midnatt. Dagen etter er det Aqua-jocs på Petit-parkeringen og ved midnatt er det makrodiskotek “Bacarrà on Tour” på Plaça Major. Tirsdag 1. august feires “Día del Fadrí” (Fadrí-dagen), der Festeros født i 2005 inntar rådhuset og bytter “vara de mando”, slik at en av disse unge Festeros blir ordfører for en dag. Dette etterfølges av en “cordà”. På kvelden blir det en forestilling med orkesteret “Tokyo” på Plaza Mayor.

Onsdag 2. august feires “Dia del Xiquet” (barnas dag) med ulike aktiviteter for de minste. Det blir vekking av barna, aqua-jocs på Petit-parkeringen og på ettermiddagen blir det tradisjonelle musikaler på Plaza Mayor, “Ogre el musical” kl. 20.00 og “Operación homenaje” kl. 23.30. Fra kl. 02.00 og utover blir det makro-disco-mobilen “DJ Remember”.

Torsdag 3. august arrangeres Kommisjonenes natt. Denne dagen blir det en mini-mascletà og et fyrverkeri av søtsaker midt på dagen, og på ettermiddagen blir det en minidisco-mobil på Plaza del Mosquit. Kommisjonenes natt kjennetegnes av at de festlige kommisjonene fra tidligere år møtes til middag og deretter går sammen til Plaza Mayor for å overvære et orkesters midnattsforestilling. I år er det orkesteret “Límite” som spiller.

Fredag 4. august, kvelden før hovedfestivalen, arrangeres det et opptog for å samle dronningene og medlemmene av 2023-festivalkomiteen. Dette skjer foran rådhuset for så å gå til sognekirken der ofrenda eller blomsteroffer holdes utenfor kirken «Nuestra Señora de las Nieves». Folk kler seg opp i tradisjonelle antrekk og gir en bukett blomster til «jomfruen».

Fiesta i Calpe
Fiesta i Calpe

For andre år på rad er dronningene og lederne av tidligere års festkomiteer invitert til å delta i blomsterofferet. Ved midnatt vil det være en nattlig mascletà etterfulgt av en opptreden av orkesteret “La Tribu” på Plaza Mayor.

Dagen for Calps skytshelgen

Lørdag 5. august, på festen for Virgen de las Nieves, Calps skytshelgen, begynner begivenhetene med et tordenskrall og en parade i regi av festkomiteen.

Kl. 12.00 er det høymesse til ære for skytshelgenen, og kl. 14.00 avfyres en mascletà på torget. Kl. 20.00 feires den hellige messen, etterfulgt av en prosesjon gjennom byens gater og det velkjente fyrverkeriet Castell a la Mar, et “aero-aquatic”-fyrverkeri som avfyres fra bryggen på Arenal-Bol-stranden. Kl. 00.30 blir Plaza Mayor nok en gang møtestedet for konsert med bandet “Nexus”.

Søndag 6. august, den hellige Frelsers dag, blir det “despertá”, det tradisjonelle valencianske pilota-spillet, i García Ortiz-gaten og kl. 14.00 mascletà på Plaza Mayor. På ettermiddagen forflytter festdeltakerne og myndighetene seg til eremitasjen til San Salvador, der den tradisjonelle messen til ære for San Salvador etter planen skal finne sted. Deretter følger en populær hedersvin i parken La Ermita.

Kontroversiell “lek med okse”

Fra 6. til 12. august arrangeres den tradisjonelle “Bous al carrer” i Conde de Altea-gaten med ettermiddags- og kveldsøkter i regi av Societat Festiva i de Bous a Calp.

Et tradisjonelt påfunn hvor en ung-okse sperres inne i en gate og byens unge menn får viser at de er smartere og forhåpendligvis raskere enn oksene. Du kan delta i okseløpet enten opplevd fra bak jerngitteret, scenen satt opp rundt plassen eller fra gaten om du tør. Og søndag 13. august avsluttes festivalen med en stor parade med vogntog fra Benissa-gaten til Colón-plassen.

Okseløp i Calpe
Okseløp i Calpe
Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter