Arkeologiske utgravninger i Calpe avslører “vest-porten”

Publisert

Det arkeologiske museet i Alicante, MUARQ, arbeider denne sommeren med den 18. utgaven av utgravningsplanen for La Pobla, funnet fra middelalderen ved foten av Ifach-fjellet i Calpe. Årets arbeid er fokusert på å avslutte utgravningene og dokumentere den såkalte “vestporten” på stedet, som ble funnet under fjorårets sommer-kampanje, der teknikerne avdekket den kollapsede buen.

MARQ-arkeolog José Luis Menéndez leder arbeidsteamet, som får støtte av en gruppe på tolv frivillige som studerer arkeologi, historie, kunsthistorie og restaurering ved universitetene i Valencia og Alicante. Forskningsarbeidet er støttet av Calpe kommune og det regionale departementet for miljø, vann, infrastruktur og territorium.

Det såkalte castrum de Calp, et område som i dag omfatter Calp kommune, viste seg å være et strategisk område der bosettere fra den nordlige delen av halvøya slo seg ned og formet den nåværende by- og områdestrukturen. La Pobla d’Ifach ble bygget for å konsentrere den fordrevne befolkningen og for å gi dette nye erobrede området en ryggrad. Den ble grunnlagt mellom slutten av 1200-tallet og de første tiårene av 1300-tallet, men fikk en svært kort levetid, siden den ble forlatt på begynnelsen av århundret.

De første arkeologiske undersøkelsene ble utført i 2005 ved innfallsporten til La Pobla, den såkalte Nordporten, ved siden av hvilken man fant den store kirken Madona Santa Maria, med et klokketårn og en helt unik sivil bygning, identifisert som en domus eller residens for medlemmene av huset Lauria og deres representanter. Denne staselige bygningen var residensen til familien til Roger de Lauria, italiensk admiral og den første greven av Cocentaina, som blant annet tjente under Peter III og Jakob II av Aragon mellom 1200- og 1300-tallet.

Nestlederen for kultur, Juan de Dios Navarro, forklarte at “disse tiltakene som provinsrådet har fremmet for vår middelalderske arv, er for tiden en av de mest solide referansene for studiet av dannelsen av vårt territorium i Alicante og Valencia i denne historiske perioden, og har også støtte fra institusjonens arkitekturavdeling”.

Siden åpningen har MARQ vært vertskap for flere utstillinger av gjenstander som er funnet i Pobla d’Ifach, som “Ridderen av Ifach”, “Kongerikets søyler” om den gotiske hovedstaden La Pobla og, i 2009, “Calpe. Arkeologi og museum”, der de arkeologiske funnene fra Pobla d’Ifach ble vist for publikum for første gang.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter