Alteas midtsommer-fest blir kulturarv

Publisert

Midtsommerfeiringen i Altea den 19. juni er gitt status som offisiell kulturarv av regionale myndigheter i Valencia. Tradisjonen der et tre “plantes” på kirkeplassen i gamlebyen i Altea går fire hundre år tilbake. Festen som lokalt heter L´Arbret de Sant Joan (Sankthans-treet) får den gjeve statusen sammen med august-feiringene Sant Roc og Sant Lluís.

Bak tildelingen av tittelen Bien de Relevancia Local (lokal kulturarv) ligger et omfattende arbeid med historisk dokumentasjon fra Amics de l´Arbret (Sankthans-treets venner), i samarbeid med den lokale historikeren Jesús Navarro og ansatte ved kommunens arkiv (Archivo Municipal de Altea).

Festen som lokalt heter L´Arbret de Sant Joan (Sankthans-treet) der et tre settes opp på kirkeplassen i gamlebyen i Altea er angivelig hele 400 år gammel og går tilbake til 1617 da Altea ble gitt offisiell status som by (Carta Puebla).

Les også: Altea by fyller 400 år

I dokumentasjonen fra den tiden stod sankthansfeiringen oppført som dato for innkreving av skatter til føydalherren Markisen av Ariza. Plantingen av treet på kirkeplassen i gamlebyen skal opprinnelig ha vært et ritual, en midtsommer-feiring der man ofret til solen og jordens fruktbarhet.

Før statusen som lokal kulturarv ble gitt har også representanter for regionale kulturmyndigheter i Valencia (Dirección Territorial de Cultura y Deporte) vært på befaring i Altea og observert de tre feiringene som har fått den gjeve tittelen; juni-festen L´Arbret de Sant Joan og august-feiringene Sant Roc og Sant Lluís.

Etter at kulturarvstatusen nå er gitt til Altea vil man hvert år slå seg sammen med en annen by som har liknende tradisjoner, opplyser en representant for kommunen til avisen Información. Det understrekes at tildelingen av statusen baner vei for andre kommuner i Comunidad Valenciana som også har sine “tre-fester” som for eksempel Planes, Palomar, Beniganim og Forcall.

Les også: Juni i Altea betyr fiesta

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter