Altea: Skandaletomta blir ikke solgt

Publisert

Bystyret i Oslo kommune har besluttet å skrinlegge det mye omtalte sykehusprosjektet i Altea og den politiske opposisjonen i hovedstaden ønsker å selge tomta i Altea, men likevel blir ikke sykehustomta solgt. Flertallet i finanskomiteen i bystyret har nemlig vendt tommelen ned for salg. Dermed fortsetter pengebruken knyttet til skandaleprosjektet.  

Bystyret i Oslo kommune har besluttet å skrinlegge det mye omtalte sykehusprosjektet i Altea og den politiske opposisjonen i hovedstaden ønsker å selge tomta i Altea, men likevel blir ikke sykehustomta solgt. Flertallet i finanskomiteen i bystyret har nemlig vendt tommelen ned for salg. Dermed fortsetter pengebruken knyttet til skandaleprosjektet.  

Historien om det planlagte sykehjemmet i Altea er lang, forunderlig og meget kostbar for Oslo kommune. Det kommunale selskapet Omsorgsbygg kjøpte i 2005 en tomt i Altea som skulle bebygges og bli til sykehjem for kommunens eldre, men det viste seg at tomta var ubrukelig for formålet. Tomta er ruinene av en fyrverkerifabrikk, som i dag er overgrodd med furutrær. Oslo kommune betalte offisielt 3,4 millioner kroner for tomta for åtte år siden, men beløpet fremkom slik på grunn av «kreativ» bokføring fra Omsorgsbyggs side. Reell pris var lavere

–    For å si det mildt, så stusser vi over at tomta ikke er blitt solgt for lengst og det verste av alt er at kommunen fortsetter å bruke penger på prosjektet. Vi kan vanskelig å se hvordan kommunen skal få sine penger tilbake uansett hva som måtte skje. Vi må få en definitiv slutt på dette en gang for alle, sier leder av Helse- og sosialkomiteen i Oslo kommune, Tone Tellevik Dahl til SpaniaPosten.

Det hjelper imidlertid lite hva Arbeiderpartiet og Rødt mener om saken, for det er de borgerlige partiene som sitter med den politiske makta i Oslo kommune. Høyre er blant partiene som ikke vil selge tomta, for partiet ser på Altea-tomta som en investering. Høyres Eirik Lae Solberg, som er leder av bystyrets finanskomite, sier:

–    Eiendomsmarkedet i Spania er svakt for tiden. Det er bedre å selge tomta når vi får mye for den, enn når vi får lite som nå. Arbeiderpartiets forslag om å selge er dårlig eiendomsforvaltning.

 

Ikke attraktiv
Den politiske opposisjonen er imidlertid lut lei hele prosjektet og tror ikke lenger det er mulig å hente noen gevinst ut av et tomtesalg. Det handler mer om å få satt en stopper for pengebruken, for ved å sitte på tomta så fortsetter også utgiftene å komme. Flere har stilt spørsmål om hvor store de årlige kostnadene knyttet til tomta er, men ingen har kommet opp med noe svar, så det eneste sikre er pengebruken fortsetter.

Oslo kommune venter på å få byggetillatelse på tomta i Altea, for da vil tomta bli mer verdt, mener de borgerlige partiene. Hvorvidt det noen gang kommer noen byggetillatelse vet ingen og om den måtte komme, så er mange tvilende til om det vil gjøre nevneverdig med prisen. Det er kanskje ikke mulig å få realisert en handel uansett siden tomta ikke er spesielt attraktivt, der den ligger utenfor allfarvei.

Selger i Oslo
–    Oslo kommune har brukt nærmere 30 millioner kroner på å eie en steinrøys i Spania som ikke kan brukes til noe uten at noe skjer, men de borgerlige partiene selger unna kommunal eiendom som har verdi. Blant annet solgte kommunen seg ut av Oslo kino som har gått med stort overskudd hvert år, så hele denne Spania-saken er merkelig, sier nestleder i finanskomiteen, Arbeiderpartiets Rina Mariann Hansen.

Fremskrittspartiet, som i sin tid initierte det spanske skandaleprosjektet, ønsker å selge tomta i Altea, hvis man får 3, 8 millioner kroner eller mer for tomta. Forslaget ble imidlertid ikke realitetsbehandlet i finanskomiteen, som altså vedtok at Altea-tomta skal forbli i Oslo kommunes eie.
 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter