Altea: Skandaleprosjekt skal nedbetales over 18 år

Publisert

Regningen for det mislykkede utbyggingsprosjektet «Los puentes del Algar» er klar. Altea kommune får 18 år på seg til å tilbakebetale over syv millioner euro til utbyggeren Altea Futura og Grupo Ballester. Grunnet kommunens økonomiske situasjon begynner tilbakebetalingen først i 2015.

Gjelden Altea kommune har påført seg går tilbake til 2006. Da mottok kommunen 7,7 millioner euro av Grupo Ballester for retten til å bygge 5.000 boliger, flere hoteller, butikker og golfbaner ved utløpet av elven Algar. I følge lokalavisen La Marina Plaza skal pengene har blitt brukt opp like fort som de kom inn i kommunekassen. I fjor ble imidlertid utbyggingen kjent ugyldig av høyesterett i Madrid og Altea ble dømt til å tilbakebetale hele beløpet. Kommunen har etter det vært i forhandlinger med utbyggeren. Partene har nå kommet til enighet om en nedbetaling, der gjelden skal tilbakebetales over 18 år til en rente på 3,5 prosent.

Planene om å bygge ved eleven Algar har siden dag én vært omdiskutert. Tross sterk motstand fra andre partier ble Partido Popular og PSOE i perioden 2003 til 2007 enige om å gi klarsignal til prosjektet. Motstanderne av utbyggingen ga seg imidlertid ikke og saken havnet hos rettsvesenet.

Det over tolv år gamle prosjektet endte med dommen fra høyesterett i mai i fjor. Da hadde den regionale domstolen i Valencia først dømt i favør Altea kommune. I ankesaken ble imidlertid underrettens dom omgjort, noe som betydde slutten på prosjektet. Altea kommune tapte saken fordi de hadde brutt med regionale miljøbestemmelser. Reglene tilsa at utbyggingen ved Algar skulle vært kompensert med freding av tilsvarende naturområder et annet sted i kommunen. Dette skulle vært det vært ordnet med før byggeplanene ble godkjent, noe PP og PSOE ikke hadde gjort.

Det enorme byggeprosjektet ville ha medført betydelige endringer i landskapet. Helt fra starten av møtte planene motstand både fra innbyggere i Altea, opposisjonspartiene Esquerra Unida og Bloc og flere miljøorganisasjoner.

Økonomiansvarlig i Altea kommune, Pedro Barber, har senere innrømmet at enigheten mellom PP og PSOE om utbygging kom på plass i en tid da økonomien så annerledes ut og at det i dag hersker enighet om at prosjektet ikke er bra for kommunen. Avgjørelsen om å stoppe prosjektet skal også være i harmoni med endringene i den nye reguleringsplanen for utbygging. Der heter det at området skal fredes. PP og Cipal som leder kommunen i dag har etter dommen erklært at det ikke er noen vei tilbake for prosjektet.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter