Altea: Fem tiltalt for hvitvasking for russiske mafiaen, deriblant en “lobbyist” for Partido Popular

Publisert

Det er tatt ut tiltale mot fem personer som anklages for å ha hvitvasket penger fra eks-sovjetisk organisert kriminalitet i Alicante-provinsen, Ibiza og Formentera.

Blant dem som er tiltalt for hvitvasking av penger, bestikkelser og medlemskap i en kriminell organisasjon, er den russiske advokaten Alexey S., som er basert på Costa Blanca og som dommeren beskriver som en “lobbyist” for Partido Popular i Altea. Han skapte et nettverk av kontakter med offentlige tjenestemenn i Alicante-provinsen og sikkerhetsstyrkene og -korpset til fordel for sine klienter.

Denne makrosaken om påstått hvitvasking av penger fra den russiske mafiaen ble opprinnelig åpnet med 40 personer under etterforskning, blant dem kommunestyremedlemmer eller tidligere kommunestyremedlemmer fra PP i Benidorm og Altea.

Men selv om noen av de involverte ble henlagt fordi det ikke ble ansett å foreligge bevis mot dem, måtte dommeren godkjenne henleggelsen av 18 av de involverte etter at Audiencia annullerte innkallingen av de etterforskede til å vitne fordi de var utenfor tidsfristen for etterforskningen, som ikke ble forlenget på grunn av en rettslig feil.

I kjennelsen om forkortet saksbehandling fra Benidorm Court of Instruction number 1, som vil bli anket til provinsdomstolen i Alicante, heter det at etterforskningen startet etter at hvitvaskingsgruppen til det nasjonale politiet i Alicante oppdaget mistenkelige pengeoverføringer fra Russland til Spania gjennom stråselskaper eller “hawala”-operasjoner.

Midlene ble investert i eiendoms- og fritidssektoren på Costa Blanca og Balearene og kom “fra russiske forretningsmenn med tilknytning til eks-sovjetisk organisert kriminalitet”, ifølge dommeren, som gjentar at komplottet “infiltrerte institusjonene ved å knytte vennskapsbånd med medlemmer av det politiske liv og de statlige sikkerhetsstyrkene og -korpsene for å oppnå fordeler for sine klienter, som ble avkrevd en provisjon” i bytte mot gaver eller økonomiske motytelser.

Blant de tiltalte er en russisk advokat basert i Altea Hills, Alexey S., som retten anklager for hvitvasking av egne og klienters penger. Dommeren påpeker at Aleksej S. har rådet klientene sine til å utføre banktransaksjoner som gjør det vanskelig å kontrollere pengene og deres opprinnelse, til å utføre “kjøps- og salgsoperasjoner uten at klientens navn vises” eller til å rettferdiggjøre inntekter av kriminell opprinnelse fra Russland ved å utføre kjøps- og salgsoperasjoner mot provisjon.

Kontaktnettverk

For å nå sine mål opprettet Alexey, sammen med resten av de etterforskede, et nettverk av kontakter med offentlige tjenestemenn i Alicante-provinsen, samt med medlemmer av sikkerhetsstyrkene og korpset, “som i bytte mot gaver eller økonomiske fordeler fremskyndet immigrasjonsprosedyrene for å skaffe oppholdstillatelse til sine klienter, eller for å fremskynde prosedyrene for godkjenning av boliger til fordel for sine klienter”. Sorenskriveren påpeker at de også formidlet inndragning av bøter eller “identifisering av mistenkelige kjøretøy som var av interesse for deres eller deres klienters virksomhet”.

Dommeren fastslår i kjennelsen at den russiske advokaten har foretatt bankoverføringer i et forsøk på å omgå tiltak mot hvitvasking av penger i forbindelse med kjøp og salg av et lager og en restaurant på Ibiza av russiske forretningsmenn med tilknytning til organisert kriminalitet.

I kjennelsen står det at han er oppført som fullmektig på bankkontoene til russiske forretningsmenn som er mistenkt for hvitvasking av penger fra organisert kriminalitet, og at tjenestene han har fått takket være sine kontakter, omfatter fremskyndelse av prosedyrene for fornyelse av ID-kortet til ordførerkandidaten i Altea, Jesús Ballester, og installering av fartsdumper i urbanisasjonen til en klient gjennom sjefen for det lokale politiet i Altea.

På samme måte tilføyes det i kjennelsen at “han gikk inn i det politiske liv som lobbyist for Partido Popular i Altea for å dra nytte av dets virksomhet og også i utførelsen av forretningstransaksjoner for det lokale politiet i Altea.

Han skal også ha utført immigrasjonsformaliteter for å fremskynde prosedyrene for å skaffe russiske klienter oppholdstillatelse”. For å oppnå dette skal han ifølge dommeren ha gitt en inspektør i det nasjonale politiet “konvolutter med dokumentasjon og penger i bytte mot at han skulle fremskynde og innvilge oppholdstillatelse i Spania”. Denne politisjefen ble etterforsket i en annen del av den russiske hvitvaskingssaken, men også denne saken ble henlagt.

På den annen side forklarer dommeren at en annen av hvitvaskingskanalene som ble brukt av organisert kriminalitet var kryptovalutaer, og her dukker dataprogrammeringseksperten Denis K. opp, en annen av de etterforskede i denne saken som tidligere ble arrestert i en operasjon for tyveri av mer enn 10 000 millioner dollar i minibanker rundt om i verden. Dommeren viser til at den etterforskede Maxim K. fikk råd fra Denis K., som hadde en lommebok med 5000 bitcoins, tilsvarende rundt 55 millioner euro.

I tillegg til å henvise til kontantleveranser eller overføringer, mistenker retten også transaksjoner som involverer kjøp og salg av eiendom, tomter, byggelokaler eller restauranter på Balearene og i Alicante-provinsen. En av dem er kjøpet av et hus i Altea Hills av en russisk forretningsmann “knyttet til russiske kriminelle myndigheter”. Beløpet var på 600 000 euro, og den russiske advokaten som er under etterforskning, fungerte som tolk i transaksjonen. Kjøpet ble gjort av den russiske forretningsmannens selskap, representert i Spania av en annen av de etterforskede, og det samme selskapet, med en annen partner, fremstår senere som initiativtaker til et luksuriøst boligprosjekt i Altea, og rettskjennelsen viser at selskapet mottok mer enn ti millioner euro fra Kypros, Latvia og Russland for å finansiere boligprosjektet.

Kjøp for 70 millioner

På den annen side anklager dommeren de etterforskede Nikolay M. og Maxim K. for å ha brukt ulovlige midler fra en russisk forretningsmann til kjøp og salg av en restaurant på Ibiza og til kjøp av 50 % av selskapet Ushuaia Entertainment på Ibiza for 70 millioner euro. Kilder nær saken benekter imidlertid at denne siste operasjonen ble gjennomført.

Sorenskriveren inkluderer også i tiltalen kjøp av et hus i La Nucia med et boliglån på 484 000 euro som ikke ble betalt av en annen russisk forretningsmann som ikke ble arrestert i politiaksjonen, og kjøp av to tomter i Formentera for 725 000 euro finansiert med boliglån. Til slutt ble det innført 440 000 euro fra Russland og Sveits for å kjøpe en tomt i Altea med sikte på å bygge en campingplass.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter