Altea by fyller 400 år

Publisert

Altea kommue kunne onsdag 11. januar starte feiringen av årets 400-årsjubileum. Det var nemlig på denne datoen i 1617 at Carta Puebla ble underskrevet, et juridisk dokument som ga den lille middelhavsbyen privilegier på lik linje med andre byer i Spania. Altea bestod den gang hovedsakelig av området som i dag er kjent som gamlebyen, med enkelte bosetninger utenfor bymuren. Jubileumsdagen ble høytidelig feiret ved plassen Carmelina Sánchez Cutillas og markerte starten på en rekke arrangementer som skal gjennomføres utover året.

Altea har i flere år feiret dagen for underskrivelsen av Carta Puebla, eller Carta Pobla som det heter på valensiansk. Den offisielle bystatusen ble gitt den 11. januar 1617 under godkjennelse fra Filip III, den gang konge av Spania. Det var imidlertid den andre markien av Ariza, Don Jaume de Palafox, som stod for selve tildelingen av bystatusen, et dokument som ble underskrevet og gitt til de seksti familiene som da hadde bosatt seg i Altea.

I følge Alicante-avisen Información skal familiene ha kommet til Altea på begynnelsen av 1600-tallet, noen fra kongeriket Valencia, andre fra Mallorca og Castilla. Den kristne gjenerobringen av denne delen av Spania hadde foregått i lengre tid og de siste muslimene (morisker) ble forvist fra Valencia-regionen i 1609 etter ordre fra Felipe III.

Les også: Massakren ved Caball Verd

Det skal ha vært den første markien av Ariza, Don Francisco de Palafox, som på slutten av 1500-tallet etablerte det nye Altea. Byen hadde da bymur, festningsslott og kirke og en kapasitet på seksti familier.

 

Skolebarn fremførte tekster på forskjellige språk

Den gamle byhistorien er viktig for feiringen av 400-årsjubileet. Samtidig vil kommunen knytte bånd til dagens moderne og internasjonale Altea, med innbyggere med opphav fra forskjellige land.

I den anledning var elever fra Alteas fem barneskoler invitert til å fremføre gamle tekster på morsmålet. Følgende språk var i følge kommunen representert: spansk, nepalsk, islandsk, arabisk, moldavisk, nederlandsk, russisk, galisisk, kinesisk, tysk, rumensk, urdu, fransk, italiensk, norsk, bulgarsk, engelsk, ukrainsk og valensiansk.

Tilstede under markeringen som ble holdt ved plassen Carmelina Sánchez Cutillas, kjent som Portal Nou (den nye byporten), var også ordfører Jaume Llinares og andre representanter fra kommunen, samt presidenten i regionsparlamentet i Valencia, Enric Morera.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter