Algar-elven i Altea blir kanskje naturpark

Publisert

Altea kommune jobber med det spanske miljøverndepartementet for å vurdere om Algar-elven og området rundt kan inkluderes i naturparken som inkluderer bukten utenfor Altea og Sierra-Helalada som går fra Albir til Benidorm.

algar-elven_i_altea_ii_2.2.14.jpgOmrådet var lenge truet av utbygging, men da elven flommet over, ti år tilbake, ble prosjektet stoppet i en svært rotete prosess som endte opp å koste Alteas innbyggere flere millioner Euro.

I 2009 ba flere miljøvernorganisasjoner om å iverksette en verneplan for Rio Algar. Det eneste som ble gjort var å bruke et lovverk som forbød bygging i et område åpenbart utsatt for flom. På den måten kunne man stoppe utbygging i en viss avstand på begge sider av elven, noe som satte en stopper for det planlagte kjempeprosjektet «Puentes del Algar».

Altea kommune bruker nå rundt 5.000 Euro på å studere økosystemet i elven som renner ut i havet like nord for sentrum. Elven slynger seg opp til Callosa og Guadalest og har et rykt dyreliv. Foruten et utall arter fugler, er det kreps i elven i tillegg til fisk og amfibier.

Naturparken man eventuelt vil innlemme elven i heter offisielt  «El Parque Natural Serra Gelada – Bahía d’Altea». Den mest kjente delen er fjellområdet som går fra Albir til Benidorm.

Kjempeutbygging av Algar-elven i Altea stoppet  i 2009

Ballester hadde gjennom sitt selskap Altea Futura planlagt gigantprosjektet Los Puentes de Algar ved munningen av elven Algar. Prosjektet var organisert gjennom selskapet Altea Futura S.A. Selskapet hadde klare tilknytninger til den gang byråd for byggesaker Jaquito Mulet (PP). Mulet var mannen som pekte ut tomten for Oslo Kommune da de var på jakt etter et sted å bygge sykehjem i Spania. Oslo kommunes rådgivere sjekket ikke formalitetene og tomten viste seg ubrukelig og nordmennene endte opp med å bruke 30 millioner norske kroner uten å bygge noe som helst.

Der skulle det bygges en luksuriøs urbanisasjon på 3.000 leiligheter, en 18-hulls golfbane, butikker, hoteller og flere kilometer med vei og rundkjøringer. Byggeplanene fikk klarsignal av kommunen i perioden 2003 til 2007 med stemmer fra Partido Popular og PSOE. Prosjektet møtte imidlertid sterk motstand hos miljøvernere. Prosjektet ble redusert i størrelse etter at Algar-elven flommet over og senere annullert etter en høyesterettsdom i 2013.

Etter annulleringen av prosjektet gikk Grupo Ballester til sak mot kommunen med et krav på over 12 millioner euro i erstatning, en sak eiendomsselskapet vant.

 

Norsk Helsebedrift søker helsesekretærer på hel-, og deltid!

Jobb fra hjemmekontor i Spania! Bor du i Alicante området, gjerne Torrevieja og ønsker å jobbe fra Spania fra hjemmekontor mot norske pasienter via nett på telefon og data, er...

Selge spaniaboligen din UTEN å reise til Spania?

Hele pakken hos LNDINBOLIG En del av våre kunder som vil selge boligen sin hverken kan eller ønsker å reise til Spania for å avvikle eierforholdet.Det kan være, tidsklemme, arveoppgjør,...

Relevante nyheter