Alfaz vennskapsby med Covarrubias

Publisert

Alfaz del Pi kommune blir vennskapsby med Covarrubias i provinsen Burgos i Castilla y León. Covarrubias er kjent for mange nordmenn på grunn av den norske middelalderprinsessen Kristina av Tunsberg som ligger gravlagt der. Forslaget om å bli vennskapsby ble vedtatt av kommunestyret i Alfaz del Pi fredag 26. august. Den betydelige andelen nordmenn i Alfaz og interessen for et felles spansk-norsk kulturminne ligger til grunn for beslutningen. Fra før av er Tønsberg vennskapsby med Covarrubias.

Prinsesse Kristina av Tunsberg eller jomfru Kristin Håkonsdatter (1234-1262) ble hentet fra Tønsberg til Spania i 1257, der hun ble giftet bort til spanske Don Felipe – broren til kong Alfonso X.

Historien vil ha det til at hun egentlig skulle vært gift med kong Alfonso. Kongen hadde på det tidspunktet ikke klart å få barn med sin hustru Violante av Aragón og ønsket derfor å gifte seg med den norske prinsessen og få barn med henne. Innen bryllupet kom til var imidlertid kongens hustru blitt gravid. Kristina ble dermed giftet bort til Alfonsos bror Felipe.

Prinsesse Kristina var datter av Håkon Håkonsson, konge i Norge fra 1217 til 1263. Prinsessen døde i Sevilla i 1262, etter sigende av ensomhet, hjemlengsel og depresjon. Etter ektemannens ønske ble hun gravlagt i Covarrubias.

Gjennom et spansk-norsk samarbeid ble Sankt Olavs kapell bygget og innviet i Covarrubias i 2011 (Capilla de San Olav). Det skal ha vært prinsessens ønske at en kirke ble bygget i Spania til ære for Olav den hellige.

I 1992 ble det opprettet en egen stiftelse i Covarrubias, Fundacion Princesa Kristina de Noruega, Prinsesse Kristina-stiftelsen. I 2010 ble også Foreningen Prinsesse Kristina av Tunsberg opprettet i Norge for å skape et større internasjonalt nettverk i samarbeid med stiftelsen i Spania. Tønsberg er også vennskapsby med Covarrubias.

Les også:

Pilegrimsruten “Sankt Olav” er åpnet

Kulturministeren innviet St. Olavskapellet

EØS midler har delfinansiert det nye St. Olavskapellet

Bygger kapell etter 800 år

Prinsesse Kristina-stiftelsen får spansk pengestøtte

Prinsesse Kristina gjenoppstår i spansk litteratur

 

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter