Alfaz del Pi: Rekordstor 17.mai deltakelse

Publisert

Det var en historisk stor deltakelse på 17.mai arrangementet i Alfaz del Pi på Costa Blanca. Flere hundre nordmenn hadde møtt opp i sentrum av byen for å overvære det som sies å ha vært det mest folksomme barne- og borgertoget i de nesten førti årene som man har feiret 17.mai i kommunen.

17.mai i strålende spansk solskinn

Det var en historisk stor deltakelse på 17.mai arrangementet i Alfaz del Pi på Costa Blanca. Mange hundre nordmenn hadde møtt opp i sentrum av byen for å overvære det som sies å ha vært det mest folksomme barne- og borgertoget i de nesten førti årene som man har feiret den norske grunnlovsdagen i den spanske kommunen.

Rekordlangt tog i Alfaz del Pi

Årets 17.mai tog gikk fra Hotel Moli, via Benvinguts-rundkjøringen, til Casa Cultura. Det var all grunn til å være fornøyde mange hundre som hadde møtt opp for å se barne- og borgertoget, og de fremmøte fikk se ordfører i Alfaz del Pi, Vicente Arques, konsul Jan Arild Nilsen og medlemmer av 17.maikomiteen gå i spissen for det som antas å være det største 17.mai toget i Alfaz del Pi noen gang.  

Stolt tradisjon

Feiringen av 17.mai i Alfaz del Pi ble en dag fylt med tradisjoner, og tradisjonen tro deltok samtlige norske skoler og barnehager, samt en rekke norske foreninger i regionen. Det var Costa Blanca barnehage som fikk æren av å gå aller først i barnetoget og som slo an tonen for feiringen av 17.mai i Alfaz del Pi.

-Dette var stort for barna og alle sammen var svært stolte over å få gå først i barnetoget, sier barnehagebestyrer Wenche Hartweg Kaspersen til Spaniaposten.

Det var også en rekke foreldre og besteforeldre som deltok i barnetoget.

17. mai feirer vi med å delta i den norske barnehagen i Costa Blanca sitt barnetog. Vi har feiret 17.mai i Spania i en rekke år, og jeg er veldig imponert over det veldig bra oppmøtet nå i jubileumsåret, sier Rolf Otto Skavland (49).

Costa Blanca barnehage ble etterfulgt av den norske skolen i Albir, og deretter kom Kompletterende undervisning – Alfaz, Den norske skole Costa Blanca, Costa Blanca Ballklubb, Den norske klubben, Costa Trimmen og Reuma Sol Senter i tur og rekke.

Taler og underholdning ved Casa Cultura

Leder i 17.maikomiteen Bjørg T. Svedbergh ønsket alle fremmøte velkommen til 17.mai arrangementet ved Casa Cultura i strålende spansk solskinn, før en ordknapp konsul Jan Arild Nilsen leste opp hilsninger og takketelegram fra kong Harald. Så var det duket for hilsningstale ved ordføreren i Alfaz del Pi. Ordfører Vicente Arques gratulerte alle nordmenn med dagen og understreket i sin tale til den norske kolonien i Alfaz del Pi at 17.mai også er en viktig dag for resten av innbyggerne i Alfaz del Pi.

I dag er det også en viktig dag for alle alfasinere, det er Norges nasjonaldag og 200 års jubileum for den norske grunnloven av 1814, da Norge ble et selvstendig rike med egen grunnlov og den frieste forfatningen i verden på dette tidspunktet. 

Ordføreren i Alfaz del Pi fremhevet også at noen av grunnlovens hovedprinsipper er folkesuverenitet, maktfordeling og individets frihet. I sin hilsningstale sa han at den norske befolkningen i kommunen utpeker seg spesielt.

Alfaz del Pi er en smeltedigel av kulturer og en referanse for samhørighet mellom de mange forskjellige nasjonalitetene som er integrert her. I vår kommune har vi over 20.000 innbyggere, hvor halvparten kommer fra andre land og representerer mer enn 100 nasjonaliteter. Denne realiteten gjør oss til en åpen og gjestfri by og en kommune som har et fremtidsrettet, globalt og europeisk perspektiv. I dette konglomeratet av særegenheter utpeker den norske kolonien seg i Alfaz del Pi. De norske innbyggerne i kommunen er representert med to skoler, kirkesenter, frivillighetssenter, tre seniorsentre og den norske klubben.

Flere overraskende innslag

17.mai komiteen i Alfaz del Pi hadde satset på en litt spesiell hovedtaler på nasjonaldagen i år. De hadde valgt seg ut magiker og hypnotisør Torgrim Holte til å stå for dagens festtale. Holte viste seg å være et humoristisk innslag på festdagen. Publikummet som hadde møtt opp ved Casa Cultura ble også imponert med sang og dans av elever ved den norske skolen i Costa Blanca. Elevene hadde blant annet forberedt en danseoppvisning som inneholdt både moderne hip-hop dans og tradisjonell norsk folkedans. Til publikums store overraskelse og begeistring slengte ordføreren i Alfaz del Pi, Vicente Arques, seg med i folkedansen. Ordføreren imponerte stort og det var tydelig at han hadde ligget i hardtrening forut for den norske nasjonaldagen og grunnlovens 200 års jubileum.

Friluftsmarkering i Fredsparken Johan Galtung og ved Den norske klubben

Etter taler og underholdning ved Casa Cultura gikk ferden videre ned til friluftsmarkering i Fredsparken Johan Galtung og klubblokalet til Den norske klubben.  Her stod foreningen for salg av bløtkaker, marsipankaker, lapskaus, pølse med lompe, is og brus. I Fredsparken Johan Galtung ble det arrangert en lang rekke med leker og aktiviteter for de aller minste, hvor det vanket premier til alle som deltok i for eksempel potetløp, sett halen på grisen, fiskedam og tautrekking. På kvelds-programmet var det duket for festmiddag for de som hadde meldt seg på arrangementet til den norske klubben i Alfaz del Pi. 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter