Alfaz del Pi: Notorisk svindler dømt i retten

Publisert

Tidlig i fjor høst skrev Spaniaposten om en notorisk norsk svindler som blant annet hadde lurt en norsk eiendomsmegler i Albir. 31 år gamle Jan Audun Tollefsrud, som i en årrekke har bedrevet sin lysskye virksomhet på Costa Blanca hvor han har vært bosatt og har familie, er tidligere straffedømt ved minst seks anledninger for bedragerier og underslag.

Tidlig i fjor høst skrev Spaniaposten om en notorisk norsk svindler som blant annet hadde lurt en norsk eiendomsmegler i Albir. 31 år gamle Jan Audun Tollefsrud, som i en årrekke har bedrevet sin lysskye virksomhet på Costa Blanca hvor han har vært bosatt og har familie, er tidligere straffedømt ved minst seks anledninger for bedragerier og underslag.

Nå er han dømt i retten igjen. Denne gangen har Kristiansand tingsrett dømt Tollefsrud til 3,5 års fengsel for svindel av et sted mellom ti og tolv millioner norske kroner. I dommen heter det seg at 31-åringen bør ansees som svært lite pålitelig. Jan Audun Tollefsrud benekter de alvorlige anklagene mot seg, men erkjenner kjøring uten førerkort og et par mindre svindler.

Veltalende
Det var i fjor sommer at en rekke næringsdrivende på det nordlige Costa Blanca kontaktet Spaniaposten for å advare mot mannen. I en periode få år tilbake skal Tollefsrud ha drevet en bar i Albir. Han har dessuten operert i det norske hestemiljøet. I den anledning signerte han en kontrakt om kjøp at et lokale hvor han skulle drive hestesenter, også dette i Albir. Kjøpet ble aldri gjennomført.

De som har vært utsatt for den skruppelløse 31-åringen beskriver han blant annet som trivelig og veltalende. Dessuten skal han ha en egen evne til å fremstå som både ærlig og rederlig. Virkeligheten er imidlertid en ganske annen. Den notoriske svindleren har påført sine ofre betydelige økonomiske og materielle tap opp gjennom årene, i tillegg til søvnløse netter og annet ubehag.

Falske navn
Falske kvitteringer, dokumenter og ID-papirer er blant Tollefsruds fremste hjelpemidler når han utfører sine bedrageri. Han har i Spania blant annet brukt det falske navnet “Jan Audun Jakobsen”.
Ved hjelp av en falsk bankkvittering klarte den notoriske 31-åringen å lure en norsk eiendomsmegler i Alfaz del Pi området. Han fikk blant annet utlevert nøklene til meglerens SUV, som han angivelig ville kjøpe.

Den Albirbaserte megleren ble likeledes lurt da Tollefsrud ville kjøpe en bolig han hadde til salgs. Da han forstod han av avslørt rømte 31-åringen fra boligen, hvor han i tillegg til ett stort antall ubetalte krav, etterlot seg to hunder uten tilsyn. Svært ofte fremstår Tollefsrud som hus- eller bilkjøper. Ved flere anledninger har han også opptrådt som selger/utleier av hus eller bil han ikke selv eier.

Jan Audun Tollefsrud ble tidlig i fjor høst arrestert i Figueres på grensen mellom Spania og Frankrike. Han kjørte da bilen han hadde tillurt seg fra den norske eiendomsmegleren. Bilen hadde da i overkant av en måned blitt kjørt 15.000 km i Spania, Frankrike, Italia og Storbritannia. Kort tid etter å ha sluppet ut fra varetekt i Spania, ble Tollefsrud arrestert i Kristiansand, hvor han nå er dømt i byretten.

Lurte bilforhandler
Et av tingene Tollefsrud er dømt for, er da han i februar i fjor svindlet til seg en leiebil fra en lokal bilforhandler i Kristiansand. For Gumpens Auto ble det hele en dyr affære. Tollefsrud ankom bilforhandleren med en gammel Audi 100 som han ville ha reparert. I mellomtiden ønsket han en leiebil.

Den gamle Audien ble aldri hentet. Ei heller ble leiebilen noensinne levert tilbake. Etter noen måneder fikk Gumpens Auto en henvendelse fra et spansk leiebilfirma som hadde funnet nøklene til leiebilen Tollefsrud hadde fått utlevert hos bilforhandleren i Kristiansand. Nøklene ble funnet i en spansk leiebil som nordmannen heller aldri hadde gjort opp for.

To av Gumpens ansatte reiste til Spania for å hente hjem bilen. Per Helge Gumpen hos Gumpens Auto anslår at svindelen har kostet firmaet rundt 150.000 kroner. Tollefsruds gamle Audi står fortsatt på inntauingstomten til Falck. Dens videre skjebne er uklar. Mens Tollefsrud må belage seg på noen år bak lås og slå.

Se også

Advarer mot norsk svindler på Costa Blanca

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter