Albir: Delfin-kikkert avduket ved fyret

Publisert

Fyrtårnet i Albir, som ligger midt inne i naturparken Serra Gelada i Alfas del Pi kommune, har hvert år over 150.000 besøkende. Fyret er en av de beste stedene i Valencia for å kikke på delfiner, og det har nå blitt satt opp et teleskop for de delfin-interesserte.

Stor støtte i lokalsamfunnet

For å bedre forholdene for delfin-speiderne har foreningen CpC (Borgere for vitenskap) tatt initiativ til en crowd-funding aksjon hvor midlene har gått uavkortet til innkjøp og installering av et teleskop som kan fritt brukes av de besøkende av fyrtårnet som ligger midt i naturparken La Serra Gelada.

Dette grasrotinitiativet startet i begynnelsen av 2012 og fikk raskt støtte av bystyret i Alfas del Pi, samt storbanken La Caixa, Xaloc (en lokal foreningen for studiet og bevaring av miljøet), og ledelsen i naturparken Serra Gelada.

Den 10. mars 2014, litt over to år etter starten av innsamlingen overførte CpC inntektene til en av kommunens kontoer slik at utstyret kunne kjøpes inn og konstruksjonen av utkikksplattformen påbegynnes.  Byggeselskapet Neubil Solutions SL selskap, som har blitt tildelt oppgaven, har på sin side bidratt med en liten rabatt.

Som et resultat av denne kampanjen kunne byråden for miljø, Vicente Andres Soler, og byråden for turisme, Paola Segura, den 17. april 2014 avduke et teleskop av typen T2 i Punta Bombard ved fyrtårnet i Albir sammen med direktøren for naturparken Carlos Linares.

Fornøyd parkledelse

Etter avdukingsseremonien snakket Spaniaposten med en fornøyd Carlos Linares, som er direktør for naturparken La Serra Gelada.

-Når forespørselen om å støtte dette initiativet kom på vårt bord, var vi både positive til formålet til aksjonen og åpne for å støtte den som best vi kunne. Nå i ettertid må jeg si vi i parkledelsen er stolte over innsatsen til de mange frivillige og organisasjonene som har bidratt økonomisk. Hele 2.300 euro har til slutt blitt samlet inn og jeg vil spesielt gi honnør til Alfaz del Pi kommune, La Caiza og CpC. Dette har vist seg å bli nok et vellykket prosjekt som vi kan være stolte av i kommunen, sier Carlos Linares.

Sporty nordmenn

Ved fyrtårnet møter Spaniaposten Hans Jørgen Nilsen som er ute og går tur sammen med datteren Caroline Klein Nilsen.

-Det er datteren min som vanligvis drar meg opp hit til fyrtårnet og jeg synes innsamlingsaksjonen er et kjempefint formål. Vi er vanligvis ute og går langs stranden, men nå som teleskopet har blitt installert her ved fyret tror jeg vi kommer oftere innom, sier Hans Jørgen Nilsen. Han anbefaler alle nordmenn i området som fortsatt ikke har besøkt naturparken å ta seg en tur til fyrtårnet i Albir.

150 års feiring i 2013

I 2013 feiret kommunen fyrtårnets 150 års jubileum ved å restaurere bygningen og etablere to permanente utstillinger for besøkende i fyrets hovedrom. Den ene utstillingen handler om livet ved fyret i gamle dager hvor man kan se bilder av fyrvokterne og deres familier og venner. Det andre rommet forteller besøkende om dyrelivet og naturen i området.

Under feiringen av 150 års jubileet holdt den siste fyrvokteren et foredrag om hvordan livet artet seg for de som hadde ansvaret for å drifte fyrtårnet og deres familie. Han kunne fortelle at før 1960 var det ikke engang stier som ledet til fyret.

Fyrtårnet i Albir er det eneste i regionen som er åpent for publikum.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter