Advarer mot norsk svindler på Costa Blanca

Publisert

Spaniaposten har blitt kontaktet av en rekke næringsdrivende i Alfaz del Pi og Altea området som ønsker å advare mot en notorisk norsk svindler. Mannen er tidligere straffedømt ved flere anledninger i Norge.

Drev bar i Albir, ville åpne “heste-senter”

Den svindeldømte mannen, født i 1978 ifølge papirer Spaniaposten har sett, har angivelig operert på det nordlige Costa Blanca i mange år hvor han har familie. I en periode få år tilbake skal han ha drevet en bar i Albir. Siste tiden skal han ha fortalt at han drev med hester og ville åpne en butikk for salg hesteutstyr og relatert rekvisita. Kontrakt ble signert om kjøp av lokale i Albir, høsten 2008. Kjøpet ble aldri gjennomført. Fra Norge er det kjent at folk i hestemiljøet har vært ofre for Tollefsrud.

De som har vært utsatt for den skruppelløse 31-åringen beskriver han blant annet som trivelig og veltalende. Dessuten skal han ha en egen evne til å fremstå som både ærlig og rederlig. Virkeligheten er imidlertid en ganske annen. Den notoriske svindleren har påført sine ofre betydelige økonomiske og materielle tap opp gjennom årene, i tillegg til søvnløse netter og annet ubehag.

Bedrageri fra fengsel

Spaniaposten har fått tilgang på dokumenter fra Arendal Fengsel, hvor den notoriske nordmannen tidligere satt fengslet. Dokumentene viser hvordan han selv under soning skal ha forsøkt seg på nye bedrageri noe som førte til at han ble nektet bedre soningsforhold.

Jan Audun Tollefsrud er mannens egentlige navn. Han har for øvrig til tider benyttet dekknavn som Jan Audun Jacobsen og Ivar Jacobsen. Flere av hans norske ofre forteller til Spaniaposten at 31-åringen alene om sin kriminelle virksomhet. Ytterligere tre til fire personer er med i ”svindlerteamet”, deriblant en kvinne fra Sørlandet som hevder å være hans kone.

Tollefsrud har tidligere vært gift med en annen norsk kvinne bosatt på Costa Blanca, men de skal være skilt for flere år tilbake.

 

– Banken varslet ikke

Falske kvitteringer, dokumenter og ID-papirer er blant Tollefsruds fremste hjelpemidler når han utfører sine bedrageri. Han har i Spania blant annet brukt det falske navnet “Jan Audun Jakobsen”.

Selv om kvitteringene han ofte fremviser tydelig bærer preg av å være laget av en amatør, var de gode nok til at varsellampene ikke kom på ved sparebanken Caixa Cataluña i Albir. Ett av svindlerens ofre, forteller til Spaniaposten at bankens representant mente de falske kvitteringen var “ok”. Derfor fikk Tollefsrud utlevert bilnøkler til en SUV han ville kjøpe til tross for at papiret som trolig skal forestille en kvitteringsutskrift fra en nederlandsk nettbank har mange åpenbare mangler. Blant annet manglet “kvitteringen” referansenummer, noe bankens norske representant har bekreftet ovenfor Spaniaposten.

Bankens representant bekrefter de mente “kvitteringen så ok ut”, men hevder på sin side de ikke kunne sjekke om overførselen faktisk var reell all den tid referansenummeret manglet.

 

Til Spania i stjålet bil, stakk fra hundene.

Svært ofte fremstår Tollefsrud som hus- eller bilkjøper. Ved flere anledninger har han også opptrådt som selger/utleier av  hus eller bil han ikke selv eier.

Ifølge en bilselger som i Norge ble frasvindlet en grå Audi A6 Avant, dukket den opp i nettopp Spania. I Alfaz del Pi har Tollefsrud blant annet lurt seg til både hus og bolig fra næringsdrivende nordmenn. Når han forstod han av avslørt rømte Tollefsrud fra boligen i Albir hvor han i tillegg til ett stort antall ubetalte krav, etterlot seg to hunder uten tilsyn.

Etter hva Spaniaposten erfarer ble Tollefsrud tidligere i sommer arrestert av spansk politi i Figueres på grensen til Frankrike, i en bil stjålet fra en norsk forretningsmann basert i Alfaz del Pi. Bilen hadde da i overkant av en måned blitt kjørt 15.000km i Spania, Frankrike, Italia og Storbritannia. Etter få dager ble Tollefsrud løslatt fra spansk varetekt men friheten ble kortvarig, han befinner seg nå under arrest i Kristiansand, hvor han må svare for en rekke straffbare forhold, etter hva Spaniaposten erfarer.

 

Aktuelle lenker:

Stjålet Audi A6 Avant

Nordmenn svindler nordmenn

MS-rammede Roar rundlurt ved leilighetskjøp

Svindel fra invalide og formuer stjålet fra norske pensjonister

Føler seg svindlet av norsk “data-ekspert”

 

Eksterne lenker:

Tilsyn med Den norske skole Costa Blanca avdekket avvik (Fylkesmannen i Oslo og Akershus)

Lurte kundene for 1.6 millioner (NRK)

Ole Ivars: Svindlet i Spania (Romerikes Blad)

World Games-sjef har tjent over 20 millioner: Får uføretrygd (Dagbladet)

Nordmenn tar jobbene fra oss (Aftenposten)

Skilsmisse i jappeklasse (Dagbladet)

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter